Присъдата трябва да бъде изтърпяна при първоначален строг режим, съобщи "Фокус".

Освен това Чеци ще трябва да плати общо 300 000 лева кръвнина на родителите на убитата Яна, както и 12 000 лв. държавни такси. Адвокатът му Иво Найденов, заяви, че е очаквал такава присъда. По думите му тя е резултат на емоции, а не на събрани доказателства.

Адвокатът на родителите на жертвата - Григор Вълков пък коментира, че е доволен от решението на съда.

В последната си дума пред магистратите Николай Русинов заяви, че съдът не е осигурил справедлив процес както за него, така и за родителите на Яна. Според Чеци върху делото се забелязвал обществен и медиен натиск. Подсъдимият обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който според него бил "специалист по черен пиар, а медиите му осигурявали необходимия комфорт".

Русинов се оплака, че бил заплашван от ищците по делото и нарече полицаите „Гнусната школа на Симеоново”, като ги обвини, че не са си свършили работата, тъй като не са взели записите на охранителните камери на маршрута, по който твърди, че се е прибрал след фаталната нощ.

Подсъдимият помоли за справедлива и обективна присъда, базирана на събраните до момента доказателства, а не на искането на обществото да бъде обявен за виновен за това тежко престъпление.

Присъдата на Софийския градски съд може да бъде обжалвана пред апелативните магистрати.

В пледоарията си пред магистратите, прокурорът поиска най-тежкото наказание за подсъдимия, тъй като убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата. По думите му Яна е починала "в нечовешка болка и страдание".

Защитата пък настоя за оправдателна присъда.

Николай Русинов-Чеци бе обвинен, че е пребил и удушил 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина в София. Полуголото й тяло бе открито на 10 юли 2011 г. Процесът срещу Русинов започна на 31 януари 2013 година, като той беше задържан в края на април 2012 г. и оттогава е в ареста с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.