На 14 януари в РПУ-Казанлък е получен сигнал от Спешния център за починало дете. При съдебно-медицинската експертиза е установено, че момиченцето е починало след нанесен побой. Малко по-късно Атанас Асенов е задържан.

При влизането си в съдебната зала подсъдимият твърдеше, че има неизяснени обстоятелства. Въпреки това призна, че е извършил престъплението и поиска съкратена процедура, съобщи Дарик радио. Мъжът каза още, че съжалява за случилото се.

Прокурорът Димитър Игнатов поиска най-тежката присъда, тъй като убийството е извършено по особено жесток начин и има доказателства, че 24-годишният Асенов се е отнасял жестоко с малката Мария и преди убийството.

Майката на момиченцето заминала да работи в Италия и я е оставила на грижите на Атанас, с когото живеела на съпружески начала в ромското гето в местността "Казмера" в Казанлък.

На 14 януари Асенов започнал да пие от 5 часа сутринта. Детето плачело, с което провокирало агресията му, стана ясно в съдебната зала. Мъжът започнал да го бие, като го удрял с юмрук в корема и го хвърлял. Малката Мария е била с разкъсани вътрешни органи.

Асенов е осъждан два пъти, а убийството е извършено по време на изпитателния срок. Той е убил Мария пред по-малката си сестра, като я е заплашил, че ако разкаже на някой ще се саморазправя и с нея.

Членовете на съдебния състав бяха единодушни, че подсъдимият заслужава доживотен затвор, но тъй като делото бе гледано по съкратената процедура, присъдата е 26 години затвор. 

Асенов трябва да заплати 25 хиляди лева обезщетение на биологичния баща на детето - Филип Стоянов.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

На 28 декември м.г. 2-годишният Йордан от айтоското село Дрянковец почина в УМБАЛ "Света Марина" във Варна. Три седмици по-рано детето бе жестоко пребито от 23-годишната си мащеха.