Тогава между кварталите "Факултета" и "Овча купел", по неизяснени причини, тълпа роми нападна Райнов и още двама негови приятели. 24-годишният младеж бе пребит до смърт.

Първоначално полицията задържа 29-годишния Славчо Димитров, който обаче се обеси няколко месеца по-късно в ареста.

Пред съда днес застанаха другите трима подсъдими - Здравко Симеонов, Трайко Филипов и Траян Георгиев, съобщи БГНЕС. Те са криминално проявени с множество регистрации за кражби, грабеж и за нанасяне на телесни повреди.

Градските магистрати ги признаха за виновни и ги осъдиха на по 20 години затвор. Според съда тримата умишлено са умъртвили Борислав Райнов чрез нанасяне на многократни удари по главата и тялото. Жертвата е загубила живота си по особено мъчителен начин, като е изпитвала значителна болка и страдания.

"Убеден съм, че и тримата сме невинни. В какво ни съдят – че отиваме да помагаме на българин? Другите две момчета попадат случайно там. Аз съм поканен там. Убиецът се самоуби - това го знаят всички", категоричен бе единият от обвиняемите Траян Георгиев преди произнасянето на присъдата.

Основната теза на защитата бе именно, че Георгиев, Филипов и Симеонов не са извършители на убийството, а физическият убиец е самоубилият се Славчо Димитров.

"Можеше съдът да бъде и малко по-строг, например доживотен затвор. Такива хора не трябва да се допускат навън, защото след години ще излязат и пак могат да направят същото нещо – трябва да стоят колкото се може по-дълго зад решетките", каза бащата на убития младеж Драгомир Райнов.

Тримата ще трябва да излежават присъдите си при първоначален строг режим. Те обаче могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок пред апелативните магистрати.

Затова и СГС потвърди мерките за неотклонение на тримата подсъдими - 2000 лв. за Траян Георгиев, 1000 лв. за Здравко Симеонов и подписка за Трайко Филипов.

След убийството на младежа избухна скандал, след като близките му заявиха, че полицаи са били близо до местопрестъплението, но не са направили нищо, за да го спасят. Роднините дори протестираха пред парламента.

Вътрешният министър по това време Цветан Цветанов назначи проверка, която обаче излезе със заключение, че служителите на МВР нямат вина. Те нямали видимост към тялото на младия мъж, който бил убит зад къща.