Причината е, че в края на октомври подсъдимият ударил леко личния автомобил "Опел Корса" на съдия Петър Пандев на ул. „Иван Шишман” в Благоевград. След което Емил Първанов сам подал сигнал в полицията.

Днес в Окръжния съд в Благоевград защитникът на Ембака - Марин Марковски поиска отвод на съдия Пандев заради инцидента, тъй като било възможно магистратът да е предубеден по делото, съобщиха в. "Струма" и Дарик радио.

"Г-н председател на съдебния състав, много ви уважаваме, вярваме във вашата експертиза. Но искаме да си направите отвод, тъй като може да сте предубеден в хода на делото. Нашият подзащитен карал бавно, но е причинил ПТП и повреда на вашата кола. Знаем, че сте над тези неща, но може да проявите лично отношение. Винаги може да остане сянка на съмнение в решението ви, докато гледате делото", каза адвокат Марковски.

Съдия Пандев увери, че разбира едва тази сутрин кой е виновникът за удара на автомобила му, но удовлетвори искането с мотив, че не трябва да има
дори и минимални съмнения за предубеденост на съда.

По време на заседанието обаче не стана ясно как подсъдимият е направил катастрофа в Благоевград, след като е с мярка „Домашен арест" в Сандански.

Процесът ще стартира след назначаването на нов съдебен състав.

Емил Първанов-Ембака бе задържан през ноември м.г., след като 4 месеца се укрива след убийството на 47-годишния строителен работник Николай Чивиев на магистрала "Струма". Мъжът почина, след като беше ударен с камък по главата от Ембака, тъй като не позволил на нападателя си да премине с автомобила си през ремонтиращата се отсечка между Сандански и ГКПП Кулата.

В началото на юли Първанов беше освободен от ареста срещу най-леката мярка "подписка", след като беше изтекъл максималният 8-месечен срок, в който може да бъде задържан.