Той заведе иск срещу държавното обвинение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и поиска рекордно обезщетение от 500 000 лева.

Миналата година Софийският градски съд (СГС) призна претърпените вреди, но намали обезщетението до 30 000 лева, като се мотивира с общото икономическо състояние в България.

Справка на "Правен свят" показва, че Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил преди два дни решението на СГС, като от мотивите за присъждането му дори е изключил продължителността на делото за убийството на Георгиева.

Този процес се превърна в пример за бавно правосъдие, тъй като започна през 2000 г. и приключи през 2015 г. Адвокатката беше убита на 28 февруари 2000 г.

На 9 октомври 2012 г. приключи на първа инстанция, като съдия Владимир Астарджиев оправда подсъдимите с мотивите, че изходът е бил предизвестен заради "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението".

След още 3 години делото приключи с окончателни оправдателни присъди за Калайджиев, бившата му съпруга Димитринка Атанасова и Орлин Аврамов. Обвинението беше, че Аврамов и Калайджиев притискали адвокатката на фотьойл, докато Атанасова нанесла 9 удара в главата ѝ с домакинския сатър.

След като Калайджиев заведе делото по ЗОДОВ, пред СГС показания даде брат му, който свидетелства за кошмара от него, особено в ареста, където е бил година и половина. През цялото време на процеса той изпитвал страх и ужас от заплахата да бъде осъден на доживотен затвор, делото срещу него довело до развод със съпругата му, а майка му починала.

Макар и да не вземат предвид прекомерно дългото наказателно дело, апелативните съдии са преценили, че присъденото обезщетение от 30 000 лева пак се явява справедливо заради всички останали причинени вреди на Калайджиев.

Прокуратурата е искала от съда да отхвърли изцяло иска или да намали размера на обезщетението. Според държавното обвинение в периода, в който Калайджиев е бил задържан, той е търпял вреди не само от действия на прокуратурата, но и на съда, който е постановил задържането. САС обаче е категоричен, че този довод е неоснователен, "тъй като меродавно за казуса е обстоятелството, че неправомерното с оглед оправдателната присъда наказателно производство е инициирано от прокуратурата".

Дело по ЗОДОВ заведе и Орлин Аврамов, но то още не е приключило на първа инстанция.