Както още вчера се разбра, момиченцето се е запознало с убиеца си именно в социалната мрежа и така се срещнали. Във фаталния ден отишли в отдалечения от центъра на града, където тя живее, квартал „Меден рудник“. Формален повод младежът да я наръга с нож в шията станал спор къде точно да се скрият да пушат наргиле.

„Те се познават лично от скоро, но не може да се каже дали това е първата им среща. Никой не може да каже защо са решили да се срещнат на абсолютно непознато място – в „Меден рудник”. Детето има около 3000 приятели. Това е показателно за един двойнствен живот. Апелирам родителите да бъдат внимателни към комуникациите на децата си в социалните мрежи. Кръгът от познати на тези децата е неограничен. Не се знае какви са темите, по които те си говорят”, коментира пред Нова телевизия Григорова, която е говорител на Апелативна прокуратура - Бургас.

За Никол се знае, че родителите й са разведени. Бащата Любомир Йончев живее във Великобритания.

Прокурорката подчерта, че пред разследващите задържаното момче е направило частично самопризнание, но е установено е, че става въпрос за умишлено убийство. Лекарите са казали, че около 3 см е дълбочината на прорезната рана, което означава, че е имало сила, целенасоченост и годно оръжие, за да се извърши това престъпление, коментира още Григорова.

Тя уточни, че са взети кръвни проби от двете деца, за да се установи дали са взимали наркотици.

Днес прокуратурата ще поиска от съда постоянен арест за непълнолетния убиец. Досега Иван няма криминални прояви. Ако съдът го признае за виновен, ще му бъде наложено  наказание от 3 до 10 г. затвор.

„В изключителни случаи законът допуска непълнолетните също да бъдат задържани под стража и този случай е точно такъв”, коментира пред bTV пък говорителят на Окръжна прокуратура Бургас Красимира Кателиева.

Тя уточни, че момчето не е от малцинствена група. Според близки на семейството родителите му били шокирани, когато вчера сутринта полицаи отишли в дома му, за да го арестуват за убийство на дете. Все още обаче не е известна неговата самоличност.

„Удар с нож във врата няма как да бъде по непредпазливост", отбеляза и Кателиева.

И психологът Милена Владкова предупреди родителите да са предпазливи и бдителни.

„Децата в една крехка възраст са изключително податливи както на манипулиране, така и на чуждо влияние, и достъпът им до виртуалното пространство подсилва още повече възможността да попаднат в ситуация, в която могат да бъдат пряко засегнати и последствията да са с неприятен край”, посочи тя.

Ако например забележат, че детето е създало парола за компютъра си, родителите трябва да обърнат внимание на този факт, посъветва психологът.

Бившият шеф на отдел „Убийства” в МВР Ботьо Ботев пък коментира, че работещите по случая полицаи са се справили бързо и професионално. По думите тук не са дадени възможности на извършителя да предприеме действия за укриване или прикриване на улики на престъплението, посочи той.

Ботев попита обаче къде е ролята на обществото като цяло.

„Какво бълват нашите средства за  масова информация, какво бълва обществото? Не бълва ли насилието от много източници, как младите отреагират за това?”, изреди той.