Сигналът за убийството е подаден във вторник около 10 часа в Районното управление на полицията в град Ябланица, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В двора на къщата си в село Брестница е открита мъртва 78-годишна, самотно живееща жена. Ръцете й са били вързани, а по тялото й са открити множество следи от насилие. Криминалисти от Ябланица и Ловеч работят по разкриването на извършителя.

Жертвата е бившата главна счетоводителка Пенка Стойкова, съобщиха bTV и Нова телевизия. Пенсионерката често помагала с пари и работа на безработни съселяни.

Къщата й е първата на влизане в Брестница, в което от общо 1000 жители - 600 са роми. Околните домове са празни. Хората в селото разказват, че масивните сгради са изкупени от роми, повечето от които са на гурбет в Гърция.

Баба Пенка е открита с кърпа в устата и с множество прободни и порезни рани по тялото. Тялото е намерено от нейна съседка, която често минавала да наглежда пенсионерката, която живеела сама.

Тече тук един парцал, тече друг парцал и тук тя просната долу между двете къщи - отвънка - между двете къщи така е мъкната, мъкната, мъкната. Та там вързана, ръцете й вързани така. Аз се уплаших, разтреперих се, защото ние сме приятелки, ние сме най-големите приятелки”, разказва Рама. Именно тя подала сигнала в полицията.

Убиецът най-вероятно е бил подплашен от нещо, тъй като е избягал, но се е закачил на телената ограда. Оставил е кървава диря до съседна безлюдна къща, където влязъл да се измие. Полицията изследва намерените следи. Заподозрени са няколко души от ромски произход, но до момента няма задържани.

"Не получаваше голяма пенсия, дъщерите й помагаха. Но зверовете са търсели пари и затова са я измъчвали и рязали с нож", плаче деверът на убитата Пенка - Цано Драганов, цитиран от "Ловеч медиа". Мъжът бе пристигнал в Брестница, за да уреди опелото на снаха си в селската църква.

Хората в селото са много уплашени и не искат да говорят за постоянните обири и набези по къщите им.

Възрастните хора ги е страх и се заключват, сега страхът е още по голям”, разказва жител на селото.

„Не само възрастните - има мъже, които ходят и работят, жените им с децата и тях ги е страх - нищо се не знае какво може да стане...”, допълва друг.