Това съобщиха на пресконференция в Областната дирекция на МВР в Пазарджик главният секретар на МВР Георги Костов, окръжният прокурор Васил Малинов и директорът на полицията в града Йордан Рогачев.

На 6 декември м.г. 45-годишният Йордан Асенов от Братаница отишъл с трите си деца да събира необрана царевица от нива в землището на съседното село Ляхово. Имотът е собственост на кмета на Братаница Георги Спасов и семейството му.

Малко по-късно на мястото пристигнали 27-годишният син на кмета - Васил Спасов, и 34-годишният му работник Георги Н., известен с прякора си Фашиста. Двамата започнали да бият Асенов, като ударили и 12-годишната му дъщеря. Децата обаче успели да избягат, а кметският син и работникът му откарали бащата в база, помещаваща се в бившия стопански двор на село Ляхово, собственост на 29-годишния земеделски производител Илиян Николов.

В базата Николов, Спасов и Фашиста затворили 45-годишния ром в метална клетка на гълъбарник и продължили с побоя. След няколко часа Илиян Николов качил в микробус „Мерцедес” пребития мъж и го отвел в неизвестна посока.

Три дни по-късно, след като Йордан Асенов не се прибира вкъщи, съпругата му подала сигнал в полицията.

За изясняване на случилото се бил сформиран екип от криминалисти, разследващ полицай, полицейски и младши полицейски инспектори, експерти. Незабавно е уведомена Окръжна прокуратура - Пазарджик. Изчезналият мъж е обявен за общодържавно издирване, а трите му деца били разпитани пред съдия.

Главният секретар на МВР заяви, че колегите му от Пазарджик още в края на миналата година са имали насоки, че Асенов е убит, но е било необходимо време за откриването на трупа му.

В сряда полицията е задържала 29-годишния Илиян Николов, а вчера в района на напоителен канал „Алеко Потока”, преминаващ през землището на село Братаница, е открито тялото на Йордан Асенов. Жертвата била открита до една от металните клапи. При първоначалния оглед било установено, че по тялото има следи от насилие, допълниха от МВР.

След като е намерен трупът, криминалистите са задържали и Васил Спасов, и Георги Фашиста.

На мъжете е повдигнато обвинение за извършване на убийство в съучастие.

Предстои извършването на обстойна съдебно-медицинска експертиза.