Неизвестно лице е стреляло четири пъти по Немцов с пистолет около 23:40 часа местно време на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Руската опозиция отмени протестното си шествие, предвидено за неделя

Във връзка с убийството Борис Немцов опозицията отмени насроченото за утре протестно шествие в един от районите на Москва, съобщи един от организаторите на акцията, Михаил Касянов.

Взето бе решение да се отмени проявата на 1 март и да се организира траурно шествие в центъра на Москва, каза той, предаде ТАСС.

Владимир Путин: убийството на Немцов е поръчково и е провокация


На руския президент Владимир Путин незабавно бе докладвано за убийството в Москва на Борис Немцов, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

Той каза, че държавният глава е възложил на ръководителите на Следствения комитет, на Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група и лично да контролират разследването на престъплението.

Президентът изразява дълбоки съболезнования на роднините и близките на "трагично загиналия Борис Немцов", каза Песков.

Биография

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение "Солидарност" и съпредседател на РПР-Парнас, член на Координационния съвет на руската опозиция.

Бил е губернатор на Нижегородска област, работил е в руското правителство: бил е министър на горивата и енергетиката (1997), първи вицепремиер (1997-1998).

През 1997-1998 е бил член на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Няколко пъти е бил член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата. След 2003 г. работи в частния бизнес.

През 2008 е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение "Солидарност".

От 2012 г. е съпредседател на Републиканската партия на Русия - Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС).

На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.