Трагедията се разигра в нощта на 14 срещу 15 ноември. Тогава бившият пожарникар Петър застреля със законно притежаван пистолет 79-годишната си майка Надежда, а 32-годишният му син Любен, който е инвалид и е неподвижен от кръста надолу, бе транспортиран в "Пирогов" с огнестрелна рана в главата.

Днес обаче се оказа, че бащата не е стрелял по сина си, съобщи Булфото.
В съдебната зала стана ясно, че Илиев е стрелял общо шест пъти. Възрастната жена е убита с 4 куршума. Всички гилзи са открити в жилището им в "Нови Искър".

Пред разследващите, 32-годишният Любен разказал, че баща му не е стрелял по него, а е бил ранен от рикоширал куршум.

Преди стрелбата между 55-годишният мъж и майка му е имало горещ спор. Според прокуратурата, във фаталната нощ Петър Илиев се е прибрал след солидна употреба на алкохол около полунощ.

Затова държавното обвинение поиска от Софийския градски съд да остави бившия пожарникар в ареста за постоянно. 

Защитата на Илиев пък поиска той да бъде пуснат под домашен арест, за да може да се грижи за сина си.

Самият обвиняем заяви пред магистратите, че няма никакъв спомен за около 20–30 минути от онази нощ и има "бяло петно", предаде БГНЕС. На въпрос от съдията  дали е употребявал алкохол, Петър Илиев отговори лаконично: „Не, много“.

СГС прецени, че няма опасност обвиняемият да се укрие, но има опасност да извърши друго престъпление. За това се съди от начина, по който е извършил убийството и това, че е посегнал не на някой друг, а на собствената си майка. Затова магистратите го оставиха за постоянно в ареста.

Ако бившият пожарникар обжалва мярката си, заседанието пред Софийския апелативен съд е насрочено за 25 ноември.

Същевременно друг състав на Софийския градски съд също остави зад решетките 73-годишния Радослав Димитров - хазяинът, който на 13 ноември закла 51-годишния си наемател от Благоевград Юрий Бабов в столичния квартал "Надежда".

Убиецът и жертвата живеели в един апартамент, а причина за жестокото убийство станала заключена врата. Пенсионерът не можел да си влезе вкъщи, защото наемателят бил заспал и оставил ключа в ключалката отвътре. Това предизвикало бурния гняв на Димитров, който след като успял да влезе в жилището, убил с нож Бабов.