Йоан Матев беше арестуван през февруари т.г., след като брат му Марсел заведе разследващите до мястото, където е скрит ножът, с който бе убит деветокласникът Георги. Ученикът в Националната търговско-банкова гимназия бе открит на 2 юни 2015 г. мъртъв на пейка в Борисовата градина. Момчето бе убито с един удар от нож в областта на сърцето. 

Близо две години полицията издирваше убиеца му, като бяха разпространени видеозапис и снимки на издирвания младеж.

"Искам да изразя съболезнованията си към семейството на Георги, защото не съм имала тази възможност. Гледала съм записа като всички зрители, но не ми е хрумнало да попитам нещо Йоан, защото това не е Йоан", каза пред Нова телевизия майката на Йоан - Сребрина Гаджева.

Тя твърди, че показанията на съучениците на сина й, които са го разпознали на видеозаписа, са противоречиви, а самият Йоан казва, че е невинен, затова родителите му го чакат да се прибере. Миналата седмица апелативните съдии не позволиха на младежа да излезе от ареста.

Сребрина Гаджева каза още, че показанията на по-малкия й син Марсел, който каза, че брат му му е споделил подробности за убийството, не са взети „съвсем коректно”.

След разпита Марсел беше изключително травмиран”, каза Гаджева. Тя отрече Йоан да е променил начина си на живот и външния си вид в месеците след престъплението, както твърди прокуратурата.

"Той тренира от години тенис и фитнес. Дори сега в ареста всеки ден тренира. А това, че човек расте между 15-16 и 20 години, това не е престъпление", заяви майката.

Адвокатът на Матев - Стоянка Маркова, пък подчерта, че няма никакви категорични доказателства за това, че именно клиентът й е отнел живота на Георги. По думите й, прокуратурата е отказала разпит на треньора на Йоан, който може да потвърди или отрече присъствието му на тренировки в същия ден.

"Децата казват, че колкото им прилича момчето от записа на Йоан, толкова и не им прилича. Клетката на мобилните телефони засича до стадион "Васил Левски", но към онзи момент Йоан не е имал мобилен телефон. На местопрестъплението са намерени следи от кръв от две момичета или жени. Редно е да се установи на кого е тази кръв. Той е и намерен от жена", допълни Стоянка Маркова.

Майката и адвокатката на Матев са сигурни, че убиецът на Георги в Борисовата градина не е Йоан и се крие умело, а прокуратурата не си върши работата.