Това е третото убийство на репортер в тази страна от началото на март, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мирослава Брийч Велдусеа е пишела за вестниците "Хорнада" и "Норте де Хуарес". Открита е мъртва в колата си "с множество рани от куршуми" по тялото, се казва в полицейското комюнике. Предполагаемите извършители на престъплението са избягали с кола.

Журналистката е публикувала материали за организираната престъпност, наркотрафика и корупционни афери, свързани с местните власти. В една от последните си статии е описала въоръжения конфликт между двама главатари на престъпна банда, свързана с картела Хуарес.

Губернаторът на щата Чиуауа Хавиер Корал заяви на пресконференция, че убийците са оставили на местопрестъплението "заплашително послание".

"Ясно е, че става дума за планирано престъпление", каза той.

Според местния прокурор камера за видеонаблюдение е заснела момента на убийството.

Репортери на различни медии в Чиуауа, говорили пред Конгреса, настояха властите да хвърлят светлина върху това престъпление и да гарантират сигурността на журналистите, докато те изпълняват своя дълг. Мисията на ООН в Мексико и представителка на Междуамериканската комисия по човешките права заявиха в комюнике, че са "ужасени" от престъплението и го осъждат.

В началото на февруари организацията "Репортери без граници" заяви, че Мексико е най-опасната за журналисти страна в Латинска Америка с общо 99 репортери, убити там от 2000 до 2016 г.