Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че САЩ осъждат "възможно най-категорично ужасния акт на насилие, извършен срещу" Галиция.

Американската страна окачестви убийството като "долно нападение" срещу репортер, посветил се на борбата с корупцията.

"Отзовахме се бързо на искането на премиера (на Малта) за помощ. Малтийското правителство и полиция са във връзка с ФБР по разследването и ФБР предоставя конкретна помощ", каза Науърт. Тя призова за "цялостно, прозрачно и независимо" разследване.

Разследваща журналистка в Малта, която разкри връзки на страната си с офшорни данъчни убежища чрез изтеклите в медиите "Панамски документи", бе убита на 16 октомври с бомба, поставена в колата й. Нападението шокира Малта и бе осъдено от лидерите на ЕС, включително от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Взривиха известна блогърка след обвинения в корупция >>

Половин час преди смъртта на 53-годишната Дафне Каруана Галиция излезе последният й пост в блога й, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция.

Блогът й бе толкова популярен и влиятелен, че допринесе за избухването на политическа криза, когато тя обвини съпругата на премиера Джоузеф Мускат, че използва фирма параван в Панама, в която са били внесени суми от семейството на президента на Азербайджан. Мускат отрече да е нарушавал закона и свика предсрочни избори през юни, които бяха спечелени от неговата Лейбъристка партия, писа ден след убийството Ню Йорк Таймс, цитиран от БТА.

Европейското издание на новинарския сайт "Политико" неотдавна включи Каруана Галиция в списъка си на 28 души, които "формират и разтърсват Европа". Сайтът я нарече "блогърка фурия" и заяви, че тя сама върши работа колкото целия Уикилийкс с разкритията си за корупция и шуробаджанащина, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Синът на Галиция - Матю, обвини премиера Мускат, че е замесен в престъплението.

Откровенията на Матю >>

"Майка ми беше убита, защото стоеше между върховенството на закона и тези, които го нарушаваха", каза Матю Галиция.

По думите му, премиерът Мускат е напълнил кабинета си с мошеници, а правителството толерира безнаказаността.