Двамата журналисти от френското радио Ер Еф И бяха отвлечени в центъра на Кидал от въоръжени нападатели. Започна преследване на похитителите и малко по-късно телата на французите бяха открити надупчени с куршуми край североизточния малийски град, съобщиха представители на местните власти, силите за сигурност и туарегските бунтовници в района.

Смъртта на двамата журналисти бе потвърдена от френското министерство на външните работи, предаде БТА.

Военната операция на Франция

Кидал е "люлка" на туарегския бунт, който потопи Мали в хаос миналата година.
В резултат в столицата Бамако бе извършен военен преврат, а северната част на страната падна в ръцете на ислямисти, свързани с терористичната мрежа Ал Каида.

Франция предприе през януари военна операция в бившата си колония, в резултат на която централните малийски власти си върнаха контрола над северните области. Остават обаче огнища на съпротива, а двойното убийство изложи на показ постоянните рискове за сигурността.

Отвличането

Двамата журналисти били отвлечени, след като взели интервю от представител на туарегските бунтовници, заяви самият той пред Ройтерс. Французите точно излезли от къщата му, когато се чул странен шум. Мъжът отворил вратата, за да види какво става, и тогава мъже с тюрбани, които говорели на туарегски език, насочили оръжия към него и му наредили да се върне назад. След това журналистите били отвлечени, а по-късно екзекутирани.

Френското министерство на отбраната съобщи, че на 29 октомври френски военни предупредили двамата журналисти да не пътуват до Кидал и отказали да ги придружат до града заради липсата на сигурност и враждата между различни групировки в района. Тогава Верлон и Дюпон използвали услугите на мисията на ООН в Мали, за да се придвижат до лобното си място.

Двамата журналисти били за втори път в Кидал, посочва Франс прес. Те правели репортаж за специална емисия на Ер Еф И в Мали, предвидена за четвъртък. Двамата френски журналисти бяха убити само четири дни след освобождаването на четирима техни сънародници, отвлечени през септември 2010 г. в Нигер от северноафриканския клон на Ал Каида.

Реакциите

Френският президент Франсоа Оланд изрази възмущението си от убийството на двама френски журналисти в Мали. Той съобщи, че ще събере в неделя сутринта ресорните министри на извънредно заседание, за да установят точните обстоятелства около смъртта на 58-годишния Клод Верлон и Гилен Дюпон, на 51
години.

Дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън изрази дълбоката си скръб и потрес от убийството на двамата френски журналисти в Мали.

В изявление, прочетено от говорител на Аштън, се казва, че отвратителното престъпление, извършено в Мали, няма да остане ненаказано.

В документа се допълва, че ЕС ще продължи да оказва подкрепа на усилията на властите на Мали в борбата им с тероризма и във възстановяването на реда и сигурността в цялата територия на страната.

Съветът за сигурност на ООН също осъди остро отвличането и екзекуцията в събота на двамата френски журналисти. Съветът за сигурност призовава Мали бързо на намери убийците на журналистите Гилен Дюпон и Клод Верлон.

Все още обстоятелствата около смъртта на двамата журналисти не са ясни.