Това показва справка на която "Монитор" е получил в комисията по помилване към президентството и публикува днес.

От данните става ясно, че пожелалите амнистия* през последните 5 години са 2155 от общо 7361 затворници.

Статистиката показва още, че почти половината от помилваните затворници от 2011 г. до началото на тази година са извършили убийство. От общо 56 престъпници, получили държавна прошка, 26 са били осъдени за причинена смърт.

Това обаче е доста малко спрямо общия брой на убийците, писали молба до вицепрезидента. За последните 6 години те са 1009, става ясно от справката на комисията по помилване.

Убийците, кандидатствали чрез молба до комисията само за 2016 г. са 239. В същото време статистиката на Министерството на правосъдието сочи, че по чл. 115 и чл. 116 от Наказателния кодекс (умишлено убийство) в затвора са лежали 769 души. От всички тях през годината са били помилвани само четирима.

По-многобройни са само молителите, извършили кражба, показват още данните на комисията.

От 2409 осъдени у нас за престъпления по чл. 195 и 196 едва 73-ма не са поискали от държавата да им опрости наказанията, Само шестима крадци обаче са помилвани през последните 5 години.

- - -
* Разговорно често се споменава "амнистия", "амнистиране". Но когато става дума за индивидуално отменяне или смекчаване на наказанието, правилният термин е "помилване". Амнистията е нещо друго и се решава само със закон.

Пълният текст е публикуван тук