Това заявиха в съдебната зала неговите адвокати, предадоха Дарик радио и "Фокус". Те изтъкнаха, че е публична личност - бизнесмен, отличен работодател и данъкоплатец.

Според Търговския регистър Иванов е част от съвета на директорите на строителната компания „Констръкшън Ентърпрайзис”.

Синът му пък има високо обществено положение - работи във Външно министерство.

Варненският апелативен съд обаче потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража” на 57-годишния бизнесмен от София, наложена му от Окръжния съд на 26 август.

Убитият има прострелни рани по гърба, като все още не е ясно с колко куршума е застрелян, тъй като балистичната експертиза не е готова. При огледа на местопроизшествието са намерени 4 гилзи, едната от които е с различен калибър от останалите, и един цял патрон.

В залата бяха припомнени признанията на стрелеца: "Застрелях зет си, за да не пострада друг".

Изстрелите са произведени на намиращия се на метри от плажа двор на жилищния комплекс, в който Иванов е имал имот.

Летовници са станали свидетели как Николай е пресякъл двора, а стрелбата го е следвала, стана ясно по време на днешното заседание.

Убитият се е опитал да избяга, като тялото му беше открито на улицата. Оръжието, с което е извършено престъплението, е законно притежавано от бизнесмена и е било предадено от него на полицаите. Именно Иванов се е обадил на 112, за да съобщи за тежкия инцидент.

Пред Апелативния съд обвиняемият също настоя за по-лека мярка и заяви, че се грижи за родителите си, дъщеря си и внучетата си. Освен това има много служители и ангажименти към бизнес партньори.
Той дори предложи да бъдат разпитани останалите полусираци деца, които са на 3 г. и на 1 г.

За да потвърди постоянния арест, съдът се мотивира, че Румен Иванов може да се укрие или да повлияе на свидетелите, ако остане на свобода.

Освен резултатите на балистичната експертиза, все още се чакат и заключенията на съдебно-психиатричната. Преди убийството Иванов е пил алкохол, като направената проба след задържането му отчете 1,22 промила.

На предишното съдебно заседание стана ясно, че зет му Николай и дъщеря му Елена са били в обтегнати отношения.