Новината породи нови обвинения, че външни сили извършват планирани убийства на ключови представители на иранския апарат по сигурността, съобщи британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

От 2007 г. насам бяха убити петима ирански учени - ядрени специалисти, а също ръководителят на иранската програма за балистични ракети.
Режимът в Техеран обвини за тях израелското външно разузнаване "Мосад".

Последната жертва на подобно убийство беше Мостафа Ахмади Рошан - химик, работил в завода за обогатяване на уран в Натанз, който през януари миналата година загина при избухването на прикачено към колата му взривно устройство.

За последен път Моджтаба Ахмади е бил видян да излиза от дома си, за да отиде на работа в събота. По-късно е открит убит с два куршума в сърцето, съобщи сайтът Алборз, свързан с елитния военен Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

Раните от двата куршума в тялото му и пораженията показваха, че е бил убит от близко разстояние с пистолет, казва цитиран от сайта очевидец.
Според началника на местната полиция в убийството са замесени двама души на мотоциклет.

В изявление Гвардейците на Революцията по-късно заявиха, че смъртта на Ахмади се разследва, и предупредиха да не се правят прибързани предположения кой е отговорен за убийството.

Убийството на Ахмади съвпада с дипломатическите усилия на новия ирански президент Хасан Рохани, който изрази надежда, че до месеци конфронтацията на Иран със САЩ и останалите водещи западни сили заради ядрените амбиции на Техеран ще приключи.