23-годишната Вероника Здравкова бе намерена убита в студените води на река Янтра във Велико Търново навръх 3 март 2015 г. Момичето изчезна дни по-рано на връщане от работа. Няколко дни по-късно за престъплението бе задържан 40-годишния Илиян Здравков.

На 15 септември м.г. Великотърновският окръжен съд допусна процесът да се гледа по съкратената процедура, след като обвиняемият направи самопризнания. Така рецидивистът не получи доживотна присъда без право на замяна, а бе осъден на 30 г. затвор.

Преди Нова година родителите на Вероника отишли да почистят и украсят гроба на дъщеря си с цветя и плюшени играчки. Когато няколко дни по-късно, след празниците, те отново се върнали, по гроба имало следи от вандализъм, част от цветята били накъсани и разхвърляни, а играчките разпилени, съобщи "Монитор".

Това е поредният случай на подобно посегателство над гробното място на убитата студентка, след като преди година родителите отново алармираха, че хулигани са поругали гроба на дъщеря им. И в двата случая извършителите са установени – роми от Никопол, но наказания не са наложени.

Бащата на Вероника Трайчо Трайков разказа, че той и родители и на други убити млади хора възнамеряват да изготвят обръщение с молба до новия президент с молба да не се дава амнистия на закоравели убийци.

Сега след встъпването в сила на новия държавен глава ние много се притесняваме дали убиецът на дъщеря ни Илиян Здравков няма да поиска амнистия или намаляване на даденото му от съда наказание. Обикновено при подобна смяна на държавен глава има случаи, когато закоравели пандизчии излизат от затвора или получават по-малко наказание. Ние не искаме това да се случи. След като убиецът на нашата дъщеря не можа да получи най-тежкото наказание – доживотната присъда, поне да излежи в пълна мяра дадените му от съда 30 години. Но да ги излежи, като бъде принуден да работи, а не да живее в затвора като в луксозен пансион и ние, родителите на жертвата, да го храним и да му плащаме за престоя там”, възмущава се почерненият баща.

Той съобщи също, че на 28 февруари във Велико Търново ще бъде организирано шествие до лобното място на дъщеря му Вероника.