Магистратите обаче постановиха към това наказание да се присъедини и неизтърпяната част на присъдата, наложена на Андонов за убийството на баба му, съобщиха от пресцентъра на съда.

На 4 юли м.г. в бургаския парк "Славейков" Георги Бабата нападна и наръга над 10 пъти с нож 27-годишната Галина. Младата жена оцеля по чудо. Тогава стана ясно, че Андонов е извършил престъплението, докато е бил пуснат в двудневен отпуск от затворническото общежитие "Строител" към бургаския затвор, където излежава 11-годишна присъда за убийството на баба си. Възрастната жена бе удушена от внука си в Сливен на 5 декември 2008 г.

През октомври м.г. Бургаският окръжен съд постанови доживотна присъда за 28-годишния мъж. Той бе признат за виновен в извършването на две престъпления - опит за убийство и бягство от затвор. Наказанието му обаче бе редуцирано на 30 години, тъй като делото протече по съкратената процедура.

След произнасянето на решението, Андонов обжалва пред Апелативния съд.

Въззивната инстанция прецени, че Окръжният съд не е отчел в достатъчна степен смекчаващите вината обстоятелства и недовършеността на престъплението, като наред с това е отдал прекомерно значение на установените отегчаващи вината обстоятелства.

Апелативният съдебен състав смята, че не без значение е и обстоятелството, че това наказание се присъединява изцяло към предходно наказание. Подсъдимият е в затвора повече от 7 г, предстои му да изтърпи още 3 г. остатък и в хипотеза на сега наложено наказание от 30 г. лишаване от свобода, престоят му в затвора ще нарасне на 40 г.

Затова апелативните магистрати считат, че този престой ще има пагубно въздействие върху личността му на млад човек и ще обрече на неуспех процеса на ресоциализация у него.

"Наложеното от първата инстанция максимално възможното по размер наказание от 30 г. лишаване от свобода е израз на необоснована и безполезна строгост към подсъдимия, с нищо в повече то не би допринесло за неговото поправяне и превъзпитание, нито би засилило възпиращия ефект на санкцията върху другите членове на обществото", пише в решението на Апелативен съд Бургас.

Съдебният акт подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.