60-годишният Росен Христов, който е родом от Варна, бе в неизвестност от петък - 25 ноември. По професия е цирков артист, а в Гърция имигрира преди 10 години. Сестра му Нели Христова подава сигнала за изчезването му в полицията и българското посолство в Атина.

От 7 години Христов е председател на българската общност. Дружеството е създадено през 2000 г. за запазване на българската култура, традиции и изкуство сред съотечествениците ни в Гърция.

По информация на БНР жилището, в което е открит трупът е в атинското предградие "Хайдари". Според съдебния лекар, Росен е бил убит преди около 4 дни, а тялото - завито в одеяла и скрито. По време на аутопсията по главата и крака на жертвата били открити рани от остър предмет. Разследващите полицаи издирват жена от България, с която Христов се е видял в четвъртък. Тя е напуснала жилището преди няколко дни и също е в неизвестност.

Според зам.-председателя на дружеството Емил Крумов последно в четвъртък вечер Росен Христов се е видял с българката Стефка Мариянска от благоевградското село Падеж, на която помагал да си намери работа, съобщи в. "24 часа".

"Росен помагаше на българите и се раздаваше. Дори нямаше личен дом, а спеше в офиса на общността, но имаше и много врагове. Аз съм в дружеството от година и половина, но знам, че преди време имаше отправени и заплахи към него. Със сигурност зная, че много хора му дължат пари, а не той на тях, както опитват да го опетнят", разказва Крумов.

На 23 декември 2008 г. българката Костадинка Кунева беше залята с киселина от неизвестни лица в гръцката столица Атина, по всяка вероятност заради активната си синдикална дейност. Тя бе секретар на Атинския съюз на чистачите и домашния персонал, който е сред най-активните в Гърция.
Жената загуби зрението на едното си око и получи тежки вътрешни изгаряния, а поръчителите и извършителите на нападението срещу нея не бяха открити.