Присъдата постанови Русенският окръжен съд, като го призна за виновен в умишлено убийство на рождената му дъщеря, убита по особено жесток и мъчителен начин.

От присъдата ще се приспаднат близо 9 месеца – времето, което Пламен е прекарал в следствения арест.

Съдът оправда съпругата му и мащеха на Пламена  - 33-годишната Емилия, която бе обвинена, че не се е притекла на помощ на детето.

От прокуратурата отказаха коментар дали ще обжалват присъдата в законовия 15-дневен срок, но защитникът на Пламен бе категоричен, че ще го направи за своя клиент, предаде БГНЕС

Преди това прокурор Кремена Колицова поиска доживотна присъда без право на замяна за подсъдимия.

"В него ден не съм осъзнавал, че мога да убия дъщеря си. Моля съдът да ми наложи по-ниско наказание", каза Пламен.

"Съжалявам за Пламена", заяви съпругата му Емилия.

Убийството бе извършено на 20 април м. г. -  на Великден през деня, в семейния апартамент в блок "Мура" в кв. "Здравец" в Русе след избухнал скандал.

От обвинителният акт станаха известни ужасяващи подробности за начина, по който 7-годишното дето е издъхнало след зверски побой, защото не можело да чете добре.

Прокурорът заяви, че престъплението е било извършено с особена жестокост и по мъчителен за жертвата начин. Детето е починало следствие на побой, като е имало нанесени удари по цялото тяло с ръце, крака, с метла и с точилка. Според съдебно-медицинската експертиза причина за смъртта на момиченцето е разкъсване на сърдечния мускул.

По-рано националният консултант по съдебна психиатрия доц.Петър Маринов заяви, че Пламен е тежък психопат, но към момента на инцидента е съзнавал напълно какво върши.

Прокуратурата поиска за съпругата на Пламен – Емилия, да се наложи пробация от 6 месеца, тъй като тя с бездействието си не е попречила на мъжа си да пребие до смърт детето.

Защитниците на двамата подсъдими изтъкнаха като смекчаващи вината обстоятелства психическите заболявания на Пламен и Емилия, като не съгласиха със заключенията на тройната психологическа и психиатрична експертиза, че те са съзнавали напълно действията си.

Защитникът на Пламен дори поиска нова експертиза, но това бе отхвърлено от съда.

Адвокатът припомни, че подзащитният му има фамилна обремененост от психически заболявания. В същото време показанията на свидетелите са категорични, че Пламен е полагал грижи за двете си деца.

Според адвоката му  наказанията  -  стоене в ъгъла с вдигнати ръце по 15-30 минути, 100 клякания и др., са били под давление на съпругата му, която е била изнервена от непослушанието на 7-годишната Пламена и 4-годишната й сестра.

Според защитата във фаталния 20 април 2014 г. Пламен е действал с косвен умисъл и е целял наказание, а не умишлено убийство на своето дете и когато е видял, че не диша, се е опитал да го реанимира и го е откарал веднага в болницата.
Той настоя квалификацията на престъплението да се измени в убийство по непредпазливост и поиска справедлива присъда.

Адвокатката на Емилия Петрова изтъкна, че нейната подзащитна не се е намесила в скандала, довел до побоя и смъртта на Пламена, тъй като в дома им крясъците и шамарите са били нещо обичайно. Самият Пламен не е позволявал на никого да го учи как да възпитава децата си.

Според защитничката Емилия не е допускала, че мъжът й ще пребие до смърт дъщеричката си, затова не може да се говори за умишлено бездействие.

Емилия страда от биполярно разстройство и това се отразява на преценките й, каза още адвокатката. Тя поиска оправдателна присъда или глоба, но не и пробация.

Последните думи на двамата подсъдими преди произнасянето на присъдите бяха, че съжаляват за станалото.