Това съобщи на брифинг шефът на полицията старши комисар Калоян Калоянов, часове след като се разбра за жестокото убийство, станало вчера в блок в "Меден рудник".

Той уточни, че тийнейджърът и момиченцето са се запознали преди няколко седмици в социалните мрежи. Разменили си телефоните и се срещнали. Все още не са ясни подробности какво точно се е случило, но то е било убито с един удар с нож в областта на шията, при което е била засегната артерия.

15-годишният извършител, който до този момент не е имал криминални прояви, е бил задържан рано тази сутрин в дома му.

“Сигналът за престъплението е получен в 17,29 ч. Съобщено е за намерен труп. В началните часове изключително малко бяха изходните точки, от които можеше да тръгнем. Момичето беше без документи за самоличност, без телефон, без свидетели, без очевидци. Нямаше и установена връзка на това момиче с живущите в този или в съседния блок“, разказа старши комисар Калоянов, цитиран от Дарик радио.

Той допълни, че при задържането на момчето днес са открити предмети, свързани с престъплението.

„На място бяха установени и вещи, собственост на убитото момиче, които са били за известен период от време при извършителя", каза още той, без да даде повече подробности.

Жертвата се казва Никол Йончева и съседи разказаха, че не живее в блок 108, където е станало убийството. Била единствено дете на семейство, което живее в центъра на Бургас. Учела в ОУ "П. Р. Славейков".

Баща й написа във Фейсбук:

"Сладката ми Никол си отиде...".

Убиецът също не е от блока в "Меден рудник". Една от версиите е, че двамата с момиченцето са били на гости на друг младеж, който го е издал, съобщи местният сайт "Флагман".

Вчера около 17 часа комшии чули викове, но решили, че идват от площадката пред блока, където често играели деца.

Днес ще бъде повдигнато обвинение за убийство на ученика, който е задържан за 72 часа. Зам.-апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова уточни, че за това престъпление законът предвижда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или такъв без право на замяна, но той като той е непълнолетен, наказанието ще се редуцира на от 3 до 10 години лишаване от свобода.

"Още веднъж апелираме - социалните мрежи, в които децата участват, да бъдат под по-строг контрол от страна на родителите”, заяви Григорова.