Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод информацията, че част от съучениците и учителите на задържания за убийството в Борисовата градина Йоан Матев, са го разпознали, но не са съобщили в полицията. Така разследването за смъртта на 16-годишния Георги Игнатов, станало на 2 юни 2015 г., се проточи година и половина.

„Имаше много голямо усилие от страна на разследващия екип за установяване  авторството на извършеното престъпление и ние не получихме съдействието на обществеността, колкото и усилия да бяха положени“, каза пред журналисти Арнаудова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ е била изискана много голяма информация, разпратени са снимките на момчето в 2000 училища в страната, в университетите и в студентските общежития.

Бяха изпратени снимки и в самото училище, където е учил извършителят на престъплението“, каза Арнаудова и посочи, че прокуратурата не е имала съдействие и никой не е разпознал тичащото момче от кадрите.

„Тези лица, няма как да твърдим ние или поне да знаем, че са знаели, че това е извършителят на убийството. Никога полицията не е твърдяла, че бягащият в парка е извършил убийството“, подчерта прокурорът.

Тогава от МВР обявиха, че имат нужда от информация за установяване самоличността на тичащ покрай парка младеж, за когото се смята, че е възможно да е свидетел на престъплението.

Арнаудова обаче беше категорична:

"Ако установим, че някое от лицата е знаел, че именно Йоан е извършител на престъплението и не е съобщил, ще се приложи цялата с строгост на закона".

Говорителката на Сотир Цацаров припомни, че съществува законова разпоредба, която сочи, че когато личното укривателство е извършено от баща, майка, брат, тогава деянието не се наказва.

Арнаудова изрази надежда чрез медиите да достигне призивът на прокуратурата към гражданите това, което става известно и може да подпомогне за дадено разследване, да бъде съобщавано без притеснения.

„Ако нямаме свидетели, нито едно престъпление няма да бъде разкрито. По същия начин стои въпроса и с корупцията, за която всички само говорим, а никой не желае да съдейства“, категорична бе тя.

По-рано Василка Николова - директор на частно училище „Езиков свят”, в което е учил Йоан Матев, се закани със съд на всеки, който клевети нея и колегите й, че са пряко замесени в прикриване на престъплението.

Както стана известно от разследването, Йоан е попаднал в полезрението на разследващите едва преди около 6 месеца, когато той вече е бил студент в Югозападния университет в Благоевград. Тогава негова бивша съученичка се  свързала с приятелката на убития Георги - Лора, и й казала, че разпознава в снимките на МВР Йоан.

Нужно било обаче време за намиране на сигурни доказателства. Едно от тях са записи, направени със Специални разузнавателни средства, съобщи "24 часа".

Ключово се оказа и признанието на брат му - Марсел, който показа на полицаите къде е скрито оръжието на убийството.

Въпреки това, майка им - бившата журналистка Сребрина Гаджева, която сега се занимава с пиар, заяви пред медии, че вярва на Йоан, че е невинен.
Бащата е граничен полицай.