"Само преди час вече имаме 100% доказателства за лицата, които са участвали в това убийство", съобщи днес по обяд вътрешният министър. Той увери, че събраните доказателства за убийството на 28-годишната жена в Борисовата градина на 9 юли са безспорни, предаде БТА.
По думите му задържаният 34-годишен мъж, за който вече бе съобщено в медиите, не е познавал Яна и не е бил от нейната компания.

По-късно пред журналисти в парламента Цветанов съобщи кой е издирваният.
"Лицето, което издирваме - Николай Русинов на 34 години, се е познавал с Яна и дори вечерта на убийството имаме свидетелски показания, че са имали близък контакт", посочи Цветанов.

По думите му МВР разполага с безспорни доказателства от експертизата, че Русинов е съпричастен към убийството, има ДНК профил.
"От момента на извършване на престъплението той е в неизвестност дори и за близките си", каза още министърът, който благодари на разследващите полицаи за денонощния труд.

По-късно на пресконференция директорът на СДВР Валери Йорданов съобщи, че задържаният се казва Пламен Трифонов, арестуван е в София и му е наложен 72-часов арест, предаде "Фокус". Сигналът за него бил подаден от гражданин, който съобщил, че е забелязвал ежедневно в района на Борисовата градина мъж, който му направил впечатление с агресивността си.
Трифонов е водил скитащ начин на живот, като основното му препитание е било събиране на бутилки, които предавал за вторични суровини, за да се издържа, но не става дума за традиционния образ на клошар, уточни Йорданов. Преди месеци жена му го изгонила и оттогава той нямал жилище и отсядал на различни места. След убийството, мъжът спрял да се появява в парка.

Задържаният е минал през детектор на лъжата и резултатите показват, че не може да бъде отхвърлен като съпричастен към разследването. Алибито му било, че по същото време е бил на друго място, но свидетели са оборили това негово твърдение. Той е бил в района, но не и в заведението, в което е била Яна преди убийството. Там тя е танцувала с мъж, който приятелите й не познавали. Засега Трифонов отказва да дава обяснения.

Николай Русинов пък бил в приятелски отношения с Яна, двамата живеели в съседни блокове в кв. "Хаджи Димитър", където тя била на квартира. През 2008 г. е регистриран в полицията за нанасяне на лека телесна повреда на мъж. Оттогава МВР разполага с пръстовите му отпечатъци и той бил разкрит именно по тях. Русинов е работил в частна фирма като преводач, а понякога и като спедитор, но от сряда не се бил появявал.
Миналата седмица заявил, че отива в чужбина. На различни свои близки казал, че заминава за Турция, за Гърция или за Румъния. Това обаче вероятно не е вярно, защото нямал задграничен паспорт и не е преминавал през границите.

В момента се установява каква е връзката между задържания и издирвания. Все още не е ясно кой точно е физическият убиец на Яна.
„Към този момент имаме предположения, версия, че тримата са били заедно. Не може да се каже до каква степен Русинов и Яна са били близки. Не може и да се говори за насилствено отвличане в парка. Има някои аспекти от разследването, които не е удачно на този етап да бъдат дадени", добави полицейският началник.

Основната версия на разследващите е, че убийството е станало по непредпазливост, докато двамата са опитвали да я изнасилят, предаде БТА.
"Убийството на Яна не е било първоначална цел на извършителя", коментира Неделчо Стойчев, директор на Института по психология на МВР. По думите му смъртта е настъпила неволно, най-вероятно, за да може извършителят да затисне устата й, за да не вика. Мястото е било оживено, разследващите смятат, че първоначалната цел е била секс.
"Следите по тялото показват, че би трябвало да става дума за недоброволен секс", уточни психологът.

Разследващите разполагат с ДНК анализ на няколко косъма, който съвпадат с профила на Трифонов, и отпечатък от Русинов върху предмет, намерен на местопрестъплението.
От полицията призоваха гражданите, ако имат информация за местонахождението на издирвания, да сигнализират.

"Стигнахме дотам, че загубихме най-ценното – да имаме нормално общуване и нормално веселене на подобни поводи, каквито са били преди една седмица в този парк, защото Яна е отишла да се весели и да изпита удоволствие от музиката, от компанията с която е била, но в никакъв случай не е отишла някой да й посегне и да бъде изнасилена, или това, което ще бъде доказано в разследването”, коментира Цветан Цветанов, който лично е уведомил бащата за разкритията на полицията.

Днес бяха разкрити други две убийства - 18-годишен младеж, убил баща си и скрил трупа му в бидон, и 35-годишен крадец, изхвърлил през терасата на дома й възрастна жена.

Последна актуализация в 16.30 ч.