Обама призова за бързо, цялостно и прозрачно разследване на обстоятелствата около убийството.

"Немцов бе неуморен защитник на своята родина, борещ се за правата на сънародниците си, каквито се полагат на всички хора“, се казва в съобщение, разпространено от Съвета за национална безопасност на САЩ в туитър, цитирано от Агенция „Фокус“.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, каза, че това е поръчково убийство и провокация.

Държавният глава е възложил на ръководителите на Следствения комитет, на Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група и лично да контролират разследването на престъплението.

България остро осъжда убийството на видния руски опозиционен лидер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов, се посочва в изявление на външния министър Даниел Митов, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

"Изразяваме искрени съболезнования на семейството и близките на загиналия. Очакваме, че руските власти ще проведат независимо разследване и извършителите на този престъпен акт ще бъдат привлечени под отговорност”, заявява още министър Митов.

Коварното убийство на руския опозиционен политик потресе канцлера на Германия Ангела Меркел, се казва в изявление на представителя на правителството на Германия Щефан Зайберт, предаде Газета ру.

"Тя цени смелостта на бившия вицепремиер, който винаги открито е изразявал критиката си към политиката на правителството. Тя изразява своите съболезнования към роднините му и призовава президента Владимир Путин да обезпечи бързото разследване и наказване на виновниците“, се казва в съобщението.

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов смята, че смъртта на опозиционера Борис Немцов, който бе убит в събота през нощта в центъра на Москва, е опит за дестабилизиране на ситуацията в Русия, предаде Газета ру.

"В момента е трудно да се каже коя страна го е направила. Не трябва да бързаме с изводите“, каза Горбачов.

Президентът на Украйна Петро Порошенко също реагира на убийството. Той заяви, че Немцов бил мост между Украйна и Русия.

"С изстрела на убийците, това рухна. Смятам, че убийството не е случайно и не се съмнявам, че убийците ще бъдат наказани. Рано или късно“, се казва в съобщение на Порошенко на страницата му във Фейсбук.