Вчера полицията задържа двама мъже по подозрение за съпричастност към убийството на 46-годишния мъж, чието тяло бе намерено захвърлено край пътя Петрич-Първомай. Бизнесменът, който е от Петрич, но живеел със съпругата и дъщеря си в с Яворово, бе застрелян с няколко куршума.

Във вчерашната акция по досъдебното производство участва лично и заместник-главният секретар на МВР Георги Костов, който две години управлява областната дирекция в Благоевград.

В крайна сметка задържаните се оказаха физическите убийци на бизнесмена, чието име гравитира около наркогрупите в района.

Днес Благоевградският окръжен съд остави за постоянно в ареста Радослав Валеов, на 28 г., и Георги Георгиев, на 33 години, признали си, че са убили на 14 януари петричкия хотелиер Орхан Изиров. Мярката, постановена от съдия Атанас Маскръчки, може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Двамата са излежавали присъда в съседна Гърция, наскоро били освободени от затвора и се завърнали в България.

Най-вероятната причина за убийството на Орхан Изиров е разчистване на сметки заради неуредени финансови отношения.

По неофициална информация на "Струма" е открито оръжието, с което е убит той - боен пистолет.

Под наблюдението на Окръжната прокуратура двамата са разпитани, като криминалистите продължиха да търсят доказателства за повдигане на обвинение. 

Междувременно в последните няколко дни при масови арести във Варна и София са задържани най-малко седем души, заподозрени за убийството на бившия строителен предприемач Митко Дамянов и съпругата му Наталия, които бяха застреляни пред дома си на 8 януари, съобщи БНТ.

По неофициална информация сред арестуваните е известният в подземния свят Николай Иванов – Шванца.

Както вече стана ясно - отхвърлена е версията, че съпрузите са убити от близък, който преди време ги е заплашвал, но вече е задържан друг мъж. За него се смята, че той е поръчител и той вече е в ареста в София, където предстои най-вероятно да му бъде повдигнато обвинение. Според разследващите мъжът е поръчал на Шванца убийството, а той пък е възложил поръчката на Николай Чирпанския и неговата бригада, известна във Варна с рекет.

Един заподозрян е успял да избяга и все още се издирва.

Вчера пък в Плевен с нож бе убит 39-годишен мъж. Пак по неофициална информация той е търговецът Светослав Попов, който има фирма за безалкохолни напитки и е брат на собственика на един от най-големите фитнес клубове в града.

Все още няма сигурна версия и заподозрян за убитата в последните дни началничка на кабинета на пазарджишкия кмет Татяна Стоянова. Разследващите проверяват произхода на няколко плика с над 4000 лева, които са били разпределени и надписани. 

Няма задържан и за убийството на Димитър Стоянов-Лудия от Пловдив, майстор на бойни изкуства, за когото излезе информация, че неофициално се е занимавал с лихварство.