На 14 април в софийската частна болница „Софиямед“ без усложнения се е родило здраво и доносено дете.

На 17 април Емилия Ковачева е била на работа дневна смяна, като дежурен акушер, след което е продължила работата си и в нощната смяна – на 17 срещу 18 април. В това време новороденото бебе е било в отделението по неонатология.

Около 2 часа Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето.Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му и му е причинила тежка мозъчно-черепна травма.

На сутринта дежурният лекар установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата.

Веднага след това новороденото е транспортирано в болница „Токуда", където и към момента се лекува.

На 21 април лекарски екип от „Токуда“ е сигнализирал полицията за състоянието на детето. Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно- медицински експертизи.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви пред БНР, че за момента не са известни мотивите на акушерката за жестокото деяние.

Емилия Ковачева е задържана в Първо РПУ, а Софийската градска прокуратура й повдига обвинение за опит за умишлено убийство на дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Престъплението е останало недовършено, поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болница „Токуда, допълват от прокуратурата.

Емилия Ковачева е задържана за 72 часа, като ще бъде поискано постоянното й задържане под стража от Софийски градски съд.

Тя е от Самоков, има две деца, през 2001 година е останала вдовица. Акушерката била на работа в "Софиямед" от около година и половина. Преди това е работила в болницата в Самоков.

"Във връзка с извършена вътрешна проверка, УМБАЛ „Софиямед” отстранява от длъжност свой служител за установени груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал. За да не се възпрепятства работата на компетентните органи, които са информирани своевременно, към момента УМБАЛ „Софиямед” няма да дава допълнителна информация", се казва в официално съобщение до медиите на лечебното заведение.

Оттам допълват, че изцяло съдействат на разследващите. Жестокият побой върху новороденото бил заснет от видеокамерите в отделението.

Назначена е психиатрична експертиза на Емилия Ковачева. По първоначални данни тя не е била в състояние на афект и психически най-вероятно е здрава. В събота ще гледат мярката й за неотклонение.