В сайта на телевизията, в която двамата са работели - WDBJ7, бе съобщено, че нападението е станало в 6,45 ч. тази сутрин местно време, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Жертвите са репортерката Алисън Паркър и операторът Адам Уорд. Те са съответно на 24 и на 27 години.

Двамата били застреляни, докато взимали интервю в търговския център Бриджуотър плаза в град Монета в окръг Бедфорд. Докато вършели работата си, от неизвестен посетител на центъра за туризма, отекнала стрелба. По телевизията се чуват най-малко осем изстрела. Чуват се и викове на журналистите и се вижда как те се навеждат, за да се прикрият, а после камерата пада на земята и са заснети краката на стрелеца.

Интервюираната жена също е била ранена. Тя е оперирана и състоянието й е стабилно.

Самото убийство не е попаднало в "зрителното поле на камерата". Районът на трагедията бе отцепен, затворени бяха местни училища.

Губернаторът на американския щат Вирджиния Тери Маколиф заяви, че убиецът е идентифициран, предаде Ройтерс. Той се казва Вестър Лий Фланагън и е бивш служител на медията. Преди 2 г. той е бил уволнен, като е водил дело, което е загубил.

Мъжът е избягал от местопрестъплението с кола, след което е публикувал записи от двойното убийство в профилите си в Туитър и Фейсбук. Те са с псевдоним Брус Уилямс. От заснетите от убиеца кадри се вижда първо как нападателят насочва срещу журналистката Алисън Паркър пистолет и се прицелва в нея, но никой не го забелязва. После той отмества камерата, с която снима и стреля в посока на Паркър. Кадрите са качени в акаунта в Туитър @bryce_williams7, който вече е недостъпен.

В закрития вече профил са подсказани и мотивите за престъплението - репортерката е правила расистки коментари за Вестър Фланагън, а операторът го е докладвал на отдел "Човешки ресурси".

Телевизията отрече твърденията за дискриминация и заяви, че е имала приемливи причини да разтрогне договора си с Фланагън, сред които некачествена работа, лошо поведение към колеги, отказ да следва указания, вулгарен език и бюджетни съображения.

Пет часа след двойното убийство 41-годишният Фланагън се е прострелял на шосе I-66. Мъжът успял да достигне с колата на 275 километра от местопрестъплението. Преследван, той катастрофирал, бил открит с огнестрелна рана и откаран в болница в критично състояние.

Малко по-късно убиецът бе обявен за мъртъв, предаде Ройтерс, като се позова на вестник "Вашингтон пост".

След убийството един от водещите в телевизията, Крис Хърст, написа в Туитър, че убитата Алисън и той планирали да се оженят в скоро време. Застреляният оператор пък бил сгоден за продуцентката Мелиса От.

Реформи в оръжейното законодателство?

Убийството на двама журналисти в пряк ефир показва необходимостта от реформиране на оръжейното законодателство в Съединените щати, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от Франс прес и ДПА.

"Това е пореден пример, че свързаното с огнестрелни оръжия насилие става прекалено често" в САЩ, подчерта Ърнест.

Той призова Конгреса да предприеме разумни мерки за ограничаване на този род драми.

Президентът на САЩ Барак Обама лобираше за затягане на контрола над огнестрелните оръжия в страната след масовото убийство на деца в началното училище "Санди Хук" в щата Кънектикът през 2012 г. Тогава Конгресът отхвърли предложенията на Обама.