Писмо със заплахи от групировката е получено днес в електронната поща на "Опозиционния блок" - партия, създадена от бивши членове на "Партията на регионите", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В писмото се казвало, че бойците на тази "армия" ще започнат да избиват представителите на действащата власт, които "не са обявили военно положение, не са обявили война на Русия и не са прекратили дипломатическите и търговските отношения с окупатора" и които са виновни за "доброволното предаване на украински територии на врага".

В текста се дава на всички виновни за това срок от 72 часа да напуснат "веднъж и завинаги" Украйна.

"Украинска въстаническа армия" поема отговорност за "унищожаването на Чечетов, Пеклушенко, Мелник, Калашников и Бузина" и че тези убийства са "предупреждение към антинародния режим на олигарси предатели".

И петимата са близки до бившия президент на Украйна Виктор Янукович.

В края на февруари Михайло Чечетов - депутат с висок ранг от Партията на регионите, се хвърли от 17-я етаж на сграда в Киев. Той бе разследван за злоупотреби с власт и главният прокурор на Украйна бе заявил по телевизията, че ще последват и други обвинения.

Дни по-късно бившият депутат от същата партия Станислав Мелник бе намерен мъртъв от съпругата си в банята на дома им недалеч от Киев.

В средата на март Олександър Пеклушенко бе открит мъртъв с огнестрелна рана на шията, като според следствието става дума за самоубийство.

На 15 април в Киев бе убит бившият депутат във Върховната рада от Партията на регионите Олег Калашников, а вчера в украинската столица бе застрелян проруският журналист и писател Олес Бузина.

Руският информационен портал "Нюзру", позоваващ се на агенция РБК-Украйна, писа, че в Украйна е убита още една журналистка - главният редактор на "Нетешински вестник" от Хмелницката област Олга Мороз.

За нейното убийство станало известно на 15 март, като от жилището й били изчезнали ценни вещи. После следователите работели по няколко версии - убийство на битова почва, с користни подбуди или свързано с професионалната дейност на жертвата.

В коментара си "Опозиционният блок" призовава "подобни организации" да не замърсяват със спам партийната електронна поща и настояват службите за сигурност да се заемат с издирването на тези "епистоларни шедьоври", които се разпращат напоследък из Украйна, съобщи ТАСС.