Вчера германският разследващ журналист Юрген Рот съобщи, че в разговор с вицепремиера той му е съобщил, че убийствата на прокурора Николай Колев през 2002 г. и на ямболската адвокатка Надежда Георгиева през 2000 г. са поръчани от Филчев.

Днес в сутрешния блок на TV7 Цветанов потвърди, че бившият главен прокурор е сред заподозрените за двете престъпления, а не просто свидетел.
"Убийството на Николай Колев е било поръчано от тогавашния главен прокурор на България Никола Филчев, а самото убийство е било извършено от баретите на Алексей Петров", заяви министърът, цитиран от БЛИЦ.
По същата схема било извършено и убийството на адвокатката през февруари 2000 година в столичния квартал "Стрелбище", като Петров вероятно е бил в ролята на възложител.

Цветанов разказа, че докато е бил главен прокурор Филчев явно е демонстрирал нежелание да се води докрай разследването на двете убийства, предаде Bnews.

По информация на в. Стандарт" съмненията за преки извършители падат върху трима бивши служители от Отряда за борба с тероризма, в който преди години работеше Петров. Възможно е до месец заподозрените да бъдат арестувани, допълва изданието.

Премиерът Бойко Борисов пък си спомни пред bTV вчера, че по това време, когато беше главен секретар, са засечени по телефоните трима души, които си препредали, че "човекът идва". Те били в клетката на "Пирогов", а близо до болницата беше извършено убийството. Борисов не отрече информацията, че един от тези хора се казва Гълъбин.

Вчера пък в. "24 часа" съобщи, че бившият главен прокурор е бил разпитван близо два часа за отношенията си с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров по делото "Октопод". Филчев отрекъл да е ходатайствал за назначаването на Петров като офицер на прикритие в Националната служба за сигурност. Повод за това било твърдението на бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, че е назначил Петров по настояване на Филчев.

"Аз не бих се изненадал, ако в един момент бившият главен прокурор се окаже арестант. Аз бях един от последните хора, виждали Николай Колев жив. С него се срещнахме няколко дни преди убийството му за един разговор, свързан с Филчев, и с някои данни за негови дела. Колев ми се стори доста угрижен и аз го попитах дали не се безпокои от нещо. Той ми отговори: "Алексей Петров ще ми скочи", разказа междувременно Едвин Сугарев пред Дойче Веле, като потвърди публичната информация, че Петров и Филчев са били много близки.

Според него основният мотив Филчев да поиска убийството на Колев е това, че той е бил най-сериозният му враг в средите на магистратите.
"Не бива да се забравя и фактът, че те бяха доста близки преди това, и че е твърде вероятно Николай Колев да знае доста подробности от така скритото битие на главния прокурор. След което те се сблъскаха много остро покрай скандалите, свързани с натиска, упражнен от Филчев върху някои вестници, като например вестниците на Иво Прокопиев "Дневник" и "Капитал" заради разследването за брата на Никола Филчев - Ангел Борисов - един от хората, поддържащи контрабандни канали за антични ценности", обясни още Сугарев.

"Вътрешно съм убеден, че Алексей Петров е бил съпричастен и е знаел какво се случва и при отвличанията от бандата, разбита при спецакцията “Наглите”, каза още днес Цветанов.
Той увери, че се върви усилено и към разкриване на убийството на банкера Емил Кюлев.

"Има още много работа, но и възможности то да бъде разкрито. След неговото убийство започва да се върти рулетката по следващите - на Румен Рачев и на адвоката Петър Лупов (убити според МВР от бандата "Килърите" - б.р.)", добави министърът.

През ноември миналата година прокурор Николай Колев осъди посмъртно България в Страсбург. Евросъдиите обявиха, че фигурата на тогавашния главен прокурор у нас Никола Филчев  е била недосегаема за правосъдието, че делото за разследване на убийството на Колев не е било независимо и ефективно и той го е възпрепятствал.