Присъдата на Янко Попов бе намалена от 17 на 10 години, а Райчо Стойнев бе оправдан.

Подсъдимите са обвинени за организиране и ръководене на престъпна група, извършила убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и великотърновския адвокат Петър Лупов.

Варненският апелативен съд се произнася за втори път по делото, след като Върховният касационен съд го върна миналата година.

През декември 2012 г. групата бе осъдена за първи път от Шуменския окръжен съд. Тогава лидерът й Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца получиха доживотен затвор без право на замяна, но на 27 февруари 2014 г. Варненският апелативен съд смекчи присъдите.

Сумиста, Костов и Вълев получиха доживотни присъди, но съдът отказа те да са без право на замяна. Наказанията на другите двама от подсъдимите бяха намалени - на Янко Попов-Туцо от 17 на 15 години "лишаване от свобода", а на Райчо Стойнев-Хижаря - от 15 на 7 години.

Върховният касационен съд реши, че престъпна група "Килърите" с лидер Петър Стоянов има и участниците в нея правилно са получили тежки наказания, но заради нарушено право на защита, делото в частта му за убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев трябва да бъде върнато на апелативните магистрати във Варна за ново разглеждане и събирането на нови доказателства.

По време на новия процес прокурорите по делото представиха допълнителни съображения в повече от 100 страници. Адвокатът, който защитава интересите на близките на убития търновски адвокат Петър Лупов, заяви, че твърденията на подсъдимите и на техните адвокати, че процесът и доказателствата са скалъпени, не отговарят на истината.

В последната си дума пред съда всеки от подсъдимите поиска магистратите да преценят внимателно доказателствата по делото, да бъдат справедливи и да ги признаят за невиновни.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15 дневен срок пред ВКС.

След произнасянето на апелативните магистрати прокурорът Ася Петрова каза пред медиите, че през следващите дни обвинението ще реши дали да бъде протестиран днешният съдебен акт в частта му, която оправдава Райчо Стойнев и намалява наказанието на Янко Попов. Тя допълни, че е удоволетворена от изхода на делото.

Адвокатът Карен Бейлерян посочи, че решенията на Варненския апелативен съд за доживотните присъди ще бъдат обжалвани. Според него с представените от защитата доказателства Върховният съд може да стигне до съвсем различна присъда и да оправдае подсъдимите.