Агенцията се позовава на официално съъобщение от пресслужбата на министерството на отбраната на Руската федерация.

За това че Аднани – един от лидерите на "Ислямска държава" и неин говорител, е ликвидиран, бе съобщено вчера. Но представител на Пентагона, каза, че вероятно това е станало с удар на американската военна авиация в Сирия.

Днешното съобщение на руското министерство гласи:

"На 30 август 2016 г. в резултат на удар от руския бомбардировач "Су-34" в района на Маратат ум Хауш, провинция Алепо, бе унищожено голямо струпване на бойци на "Ислямска държава" с численост 40 човека. Според потвърдена по няколко разузнавателни канала информация сред ликвидираните терористи е полевият командир Абу Мохамед ал Аднани, повече известен като "официален представител за работа с медиите на международната терористична организация".

Уточнява се още, че Аднани е бил смятан за втория човек в йерархията на ИД след главатаря Абу Бакр ар Багдади и е известен със своите призиви за терористични актове в страните от Западна Европа и в САЩ.

В предходното американско съобщение се казва, че мишена на атаката във вторник бил Аднани, който пътувал с автомобил през сирийския град Ал Баб. Представителят на министерството на отбраната на САЩ обаче отказа да потвърди дали говорителят на ИДИЛ наистина е бил ликвидиран.

Подобни твърдения (за убити терористи) от страна на Съединените щати обикновено се правят няколко дни след инцидента и те често биват изпреварвани от официални съобщения на въоръжените групировки, отбелязва Ройтерс.