Поводът за изслушването стана искане на „Атака" силовият министър да даде повече подробности около българо-френската акция, при която бяха заловени 1.4 тона кокаин, имаше и обиски на имоти и офиси на столичния общински
съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

След закритото изслушване Йовчев посочи, че ако не са били предприели тези действия, е можело да бъдат обвинени, че не си вършат работата по закон. В отговор на репортерски въпрос за политически чадър по време на операцията "Кокаинови крале" през 2012 г. Йовчев обясни, че има основателни съмнения за това какво е предприето в резултат на наличната към този момент информация, предаде БТА.

От своя страна бившият вътрешен министър Цветан Цветанов побърза да се оправдае, като заяви, че провеждането на операцията "Кокаинови крале" през 2008 г. е било възпрепятствано само заради изтичане на информация от службите, като посочи, че по това време Цветлин Йовчев е работел в ДАНС. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че единствената цел на управляващите в момента е да "замесят в тази операция Столичната община и да направят връзка с ГЕРБ".

В крайна сметка казусът с Орлин Алексиев бе оприличен на мафиотския филм "Семейство Сопрано".  "Все едно четях сценария на "Семейство Сопрано*" - и с боклука как се правят тези неща, и през автокъщи и се чудя как Орлин Алексиев е още на свобода", коментира Десислав Чуколов.

Аналогията направи Десислав Чуколов от „Атака", който заяви, че по време на изслушването в залата е имало хора, които са директно свързани с наркотрафика и не са хванати, защото са били под чадъра на бившите управляващи от ГЕРБ.  Той не съобщи имена, но обясни, че те ще станат известни, когато данните бъдат разсекретени, за което ще настояват. Тогава, по думите на депутата, щял да рухне митът, че ГЕРБ са борци против престъпността.

По-рано през деня в пленарна зала стана скандал. БСП за пореден път обвини ГЕРБ в чадър над наркотрафика. Вижте повече тук >>>

На 27 февруари над 7 часа прокурори извършваха проверка в Столична община. Проверяващите напуснаха Столичната община с няколко папки с документи. Те обаче отказаха да коментират какво съдържат папките и не дадоха повече подробности за разследването. Един от тях даде да се разбере, че "това са документи, свързани с работата на общината". Стана ясно, че са проверявани документи, свързани с парични потоци и други крупни сделки. Кметът Йорданка Фандъкова бе доста лаконична тогава пред репортерите и каза единствено, че осигурява съдействие.

Няколко дни преди това през февруари бяха проведени обиски в автокъщата на общинския съветник от ГЕРБ и участник в рали "Дакар" Орлин Алексиев. Още през февруари БСП свърза Алексиев с "Кокаиновите крале".


Орлин Алексиев ще съди всеки, който му петни името


* Сериалът „Семейство Сопрано“ е американски драматичен сериал на мафиотска тематика.