Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор) мотивира наложената мярка с наличието "в тези стоки на опасни за здравето организми, които представляват сериозна заплаха за икономиката и селското стопанство на Русия".

Става дума за пълно временно ограничение на доставки на цветя от Холандия, поясни за ТАСС заместник-ръководителят на Росселхознадзор Алексей Алексеенко, предаде БТА.

Забраната заплашва да донесе загуби от десетки милиони долари на холандските производители на цветя.

Москва вече въведе ембарго върху по-голямата част от хранителните и селскостопанските продукти от ЕС в отговор на санкциите, свързани с украинската криза, отбеляза АФП.

Ембаргото ще бъде затегнато

Само преди дни еврокомисарят по земеделието Фил Хоган заяви в София, че Русия ще затегне земеделското ембарго срещу ЕС.

Надяваме се на помощ и разбиране от ЕК заради загубите, които търпим от контрасанкциите от Русия по отношение на млечните ни продукти, плодовете и зеленчуците, каза на Хоган министър-председателят Бойко Борисов.

Директните щети от руските санкции за земеделието са около 10 млн. лева годишно, плюс 30 млн. лева косвени загуби, каза по време на дискусия вицепремиерът Меглена Кунева.

Бум на сайдера в Полша

Руското ембарго за внос на полски ябълки доведе до бум на производството и продажбите на сайдер в Полша.
Откакто Русия забрани вноса на плодове от Полша миналата година, поляците натрупаха голям излишък от ябълки и основателно се запитаха "като не ги изнасяме, защо да не ги пием?", писа неотдавна британското списание "Икономист", цитирано от БТА. 

Така продажбите на леката газирана алкохолна напитка сайдер в Полша се увеличиха драстично: от 1,9 милиона литра през 2013 г., тази година се очаква да достигнат 18 милиона литра.