Съобщението прокуратурата направи във връзка с постъпили запитвания на журналисти.

Привличането на обвиняемото лице е извършено задочно в присъствието на упълномощен от Василева адвокат, уточняват от СГП.

От същата дата е разпоредено задържане за срок до 72 часа от установяването на Радосвета Василева с оглед осигуряване явяването й пред съда.

В хода на разследването са изпратени две призовки на актуален адрес на Радосвета Василева за явяването й пред разследващия орган. Това е станало на 2 август и на 7 август, като от служителите се установява, че по данни на охраната на адреса тя живее там, но от дълго време отсъства и призовките ги получава адвокат.

По делото са изискани и приложени всички необходимите справки от проведеното издирване на лицето в страната, се казва в съобщението.

От справките се вижда, че Василева е напуснала страната на 16 август и до този момент няма регистрирано влизане.

Тъй като въпреки положените усилия от стана на разследващите органи, местонахождението на Радосвета Василева не е установено, тя е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на 15 август е издадена Европейска заповед за арест.

"Предприетите спрямо Радосвета Василева процесуално-следствени действия са съобразно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс и постановеното спрямо нея задържане е обусловено от неявяването й пред разследващите органи и неустановяване на местонахождението й", пише в заключение прокуратурата.

Припомняме, че бащата Цветан Василев беше издирван и чрез Интерпол.

Медийният интерес към обвинението на дъщерята на Цветан Василев бе предизвикан от отворено писмо до президента Румен Радев на Антоанета Василева - майка на обвиняемата.

Съпругата на Цветан Василев до Радев: Обвиниха и дъщеря ни >>

В това писмо от 15 август Антоанета Василева казва, че дъщеря й е обвинена за пране на пари за това, че през 2013 г. е купила апартамент в България с пари, дарени от баща ѝ в България. Това "зашеметяващото обвинение" ще се изучава от специалистите по човешки права в цял свят, предупреждава тя.

Василева недоумява защо, според прокуратурата, дъщеря й е трябвало да знае, че това са пари с престъпен произход.

Съпругата на Цветан Василев отбелязва, че призовката за дъщеря й е подпъхната под вратата на семейния апартамент в София.

Как се чувствате като Президент на държава, управлявана от мафията, и какво ще направите, за да защитите невинните хора от мафията, провокира държавния глава с този и други въпроси Антоанета Василева.