Той коментира това пред журналисти в Каварна по повод опита на бившия мажоритарен собственик на КТБ да получи защита по закона "Магнитски". Този закон, приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете.

„Аз за Цветан Василев, както и институцията, в която работя, най-вероятно ще се окажа нарушител на неговите права така, както той ги разбира. Не можем да корим обвиняемия затова, че той избира своята тактика на защита. Конкретният обвиняем е избрал конкретна тактика на защита.

На първо място - да избяга от правосъдието. На второ място - да се скрие в страна, която с години вече протака неговата екстрадиция. На трето място, ако стигнем до "закона Магнитски", да се опита да вдигне необходимия пропаганден шум“, коментира още Цацаров, цитиран от "Фокус".

Той отбеляза, че е наета лобистка кантора, която е собственост на бивши държавни служители на САЩ, което е честа и нормална практика. Освен това от Василев са платени 50 000 долара. Към това се добавя представено чрез медия факсимиле на документа за регистрация на договора между него и въпросните лобисти, отбеляза Цацаров. Той уточни, че в него е посочен адрес на Василев в София, на ул. „Кричим“.

„Бих казал ясно, че адресът му е: Република Сърбия, Белград“, каза главният прокурор и допълни, че е малко странно Василев да бъде приравняван до Сергей Магнитски, защото не е борец срещу корупцията в световен мащаб.

„Законът "Магнитски" в конкретния случай се използва единствено и само за вдигане на шум, единствено и само за пропаганда. При цялото ми уважение към личността Цветан Василев, той не е и никога няма да бъде Сергей Магнитски", категоричен бе Сотир Цацаров.

Известният юрист Сергей Магнитски почина в затвор в Русия през 2009 година, след като разкри предполагаеми финансови измами от държавни служители. Според поддръжниците му той е починал в следствие на побой, но според официалните сведения причината е сърдечен удар и токсичен шок, причинени от нелекувано възпаление на панкреаса.