В интервю за Сашо Диков в телевизия BIT от Сърбия Василев заяви, че само за година управление на кабинета "Борисов 2" фирмите, свързани с Пеевски, са взели обществени поръчки за милиард и половина, но прокуратурата е сложила „под похлупак“ действията му.

"Може да се види какви поръчки е изпълнявал „Водсрой 98“, колко от тях са изпълнени некачествено, колко подизпълнители са били завлечени", даде пример ексбанкерът.

Той посочи бизнесмена Александър Сталийски като "събирача на пари“ на Борисов, поне при първото му управление.

"Имам доказателства за това, че хора, свързани със Сталийски, който ми беше лично посочен от Борисов като човек за връзка, са били собственици на някои от заводите, които бяха финансирани и придобити чрез фирми под контрола на КТБ", заяви Василев.

По думите му дори камерите у тях помнят, че Сталийски го е посещавал поне два пъти месечно, тръгвайки си с информации, с отчети за фирмите, в които той чрез подставени лица е участвал и т.н.

От 2010 до 2013 г. хора, свързани със Сталийски, били собственици и на „Авионамс“, и на „Дунарит“, заяви още Василев, твърдейки, че директно е бил рекетиран да им дава дялови участия. 

По време на разговори със Сталийски и Борисов банкерът бил подканен да се „лиши от нещо“ – т.е. от въпросните фирми.

Василев показа и документи, според които 43 млн. лв. са получени по сметки на две компании в КТБ, после преведени в ПИБ, след което „следите им се губят“. 12 млн. дивиденти пък били разпределени от „Дунарит“, половината от които отишли към същите компании.

По думите му става дума за около 49 млн. лв., отишли по сметки на въпросните фирми, свързани, според твърденията му, с Борисов и Сталийски.

Василев заяви, че е готов да предостави на прокуратурата много допълнителни доказателства. „Авионамс“ не е национализиран (както заяви Борисов), защото не е платена цената за него, категоричен е той.

„Знам и името на посредника, който шеташе по Москва да осигури доставка на частите и да поставят една фирма между новия държавен собственик, така че да източат тия 30 млн. долара печалба от ремонта на хеликоптерите. Борисов се уплаши, че може да се провали търг на НАТО заради удара по банката“.

Цветанов твърди също, че Сталийски е придобил и 40 млн. от изнудване на ТВ7 във връзка с договор за наем, подписан с тогавашния директор Николай Бареков, според който е трябвало да му плаща по 10 млн. лв. на година наем за студиата.

„Булгартабак“ и „Виваком“

Не е тайна, че основният пазар на „Булгартабак“ бе турският и се оказва, че на него не е влизала редовно нито една цигара, твърди Цветанов по повод проблемите на компанията, и конкретно на Делян Пеевски, с турската държава.

Не мога да си представя, че цигари на „Булгартабак“ могат да бъдат открити в складове на територията на „Ислямска държава“ без това да е станало със съдействието на самата „Ислямска държава“, добави още той.

Василев отбеляза, че рано или късно истината ще излезе, тъй като „докато българската прокуратура въобще не се интересува от това кой всъщност е собственик на „Булгартабак“, има други, външни прокуратури, които вече са заинтересовани много от четириъгълника София-Дубай-Виена-Вадуц“.

Кражбата на века, заради която вероятно си отиде КТБ – така Цветан Василев пък определи сделката за „Виваком“, която по думите му е „продадена“ на цена над 70% по-ниска от пазарната й стойност.

„Държавата, в лицето на КЗК, сега се е съгласила на цена под 115 млн. евро, а реалната цена при нормални условия е над 1,2 млрд.“, посочи той. Със 160 млн. евро пък КТБ е финансирала „Виваком“, твърди още той.

Василев потвърди, че Пеевски му е поискал 10% от „Ваваком“, а по думите му Борисов също е имал амбиции за проценти от компанията, защото „му били помагали в сделката“.

Ексбанкерът призна, че хиляди пъти е имал възможност да спре Делян Пеевски, вместо да чисти „всички негови авгиеви обори“, и може би тогава никой е нямало да го познава:

„Всичко беше покрито за моя сметка, само и само да няма скандали. Това са моите грешки и аз си ги признавам“.

Той призна също, че Пеевски е бил финансиран с много повече от 250 млн., като той не знае как и на кого ги е давал по веригата, но ангажиментът му винаги е бил да възстанови парите.

„Очевидно на един етап това не му е харесало и той е подготвил по-лесното решение – дайте да ударим банката, да влезем ние вътре и да вземем парите, вместо да си платим задълженията.“

Запитан за влиянието на Ахмед Доган, той заяви, че никога не е имал финансови отношения с лидера на ДПС и приписа на Пеевски финансиранията на „някои техни идеи“, които по думите му са били рефинансирани от държавната банка ББР и банката с държавна помощ ПИБ.

АНКЕТА: Трябва ли институциите да реагират на твърденията на Цветан Василев?