В интервю за "Гласове" Цветан Василев обвини главния прокурор, следствието, специалните служби, БНБ и правителството на БСП и ДПС в съучастие.

Според Василев обаче Делян Пеевски е "само средство, координатор в по-голям сценарий", а зад унищожението на банката стоят "два клана". Единият е този около Делян Пеевски, но вторият - не пожела да назове.

Версията на Цветан Василев е, че през април 2014 г. Делян Пеевски поискал от него безвъзмездно прехвърляне на пакети от акциите на няколко дружества. След отказа да прехвърли акциите на Пеевски, последвало обвинението му в опит за убийство на депутата от ДПС, а целта била да не пречи на плана за край на КТБ. План, в който, според банкера, са участвали хора и от трите власти.

Аз твърдя, че интересите на кръга, който ме атакува, бяха обслужени от всички - от прокуратура и следствие, през специални служби до Централна банка и тогавашното правителство, всички са в кюпа”, заявява мажоритарният собственик на КТБ.

Според него дупката от 4 милиарда лева в банката е измислена, за да има формална причина лицензът на банката да бъде отнет, а инвеститорите – отказани.

По думите на Цветан Василев, КТБ е контролирала бизнес за точно 4 милиарда лева - чрез компании, финансирани от банката с цел придобиване и преструктуриране на определени активи. И точно този бизнес искали хората, които го атакували. След като първоначалният трус не бил достатъчен да фалира банката, играта загрубяла.

Имам доказателства за мачкане и притискане на клиенти, включително и заплахи. На някои им е обяснявано, че ако не си изтеглят парите от банката, ще пострадат”, сподели Василев.

Той твърди, че среща между него и управителя на БНБ Иван Искров е имало в края на май.

Искров ме предупреди с думите “Знаеш ли какво правиш?, а аз му отговорих: “Знам какво мога да направя, но по-важното е какво можеш да направиш ти, за да предотвратиш последствията от тази атака?”. Това се случи на обяд в Централната банка, въпреки че той отрича и твърди, че не се е виждал с мен.”, разказа банкерът.

За готвената атака, Цветан Василев твърди, че е предупредил и трима политически лидери. Двама – от управлението по онова време на кабинета „Орешарски” и настоящия премиер Бойко Борисов.

С него имах среща на 6 юни 2014 г. и го предупредих, че нещата могат да станат катастрофални, но засега няма да кажа какво си говорихме”, каза той.

Преди дни регистрираната в Люксембург LCI 33 компания обяви, че купува за едно евро акции на 6 компании, за които се твърди,че свързани с Цветан Василев. Банкерът отрича продадените предприятия да са негови, но потвърждава, че сделките за тях са финансирани с пари от КТБ.

Вестници дължат около 34 милиона лева

В интервюто Василев обяснява още, че сделка в крайна сметка ще има, но само ако чуждестранната компания покрие задълженията на дружествата към КТБ.

Мажоритарният собственик на КТБ каза още, че вестници му дължат около 34 милиона лева. По думите му, държавата не прави нищо по връщането на тези пари, защото "обслужват тези, които са на власт".

"Къде е прокуратурата всъщност? След като толкова много цялото правителство се бори да връща парите, какво прави с вестниците на Тошо Тошев, т.нар. вестник на Тошо Тошев и на Даниел Руц? Какво прави с т.нар. вестници на Венелина Гочева и на Петьо Блъсков? Какво прави с т.нар. вестник на Славка Бозукова и на Тодор Батков? Да ги изреждам ли?", попита риторично Цветан Василев.

Тезата на банкера е, че определени хора са били предупредени, че КТБ ще бъде поставена под специален надзор. Той дава примери с това, че седмица преди кризата (както той нарича ситуацията) от банката 150 хил. евро. изтегля Венелина Гочева.

"Изтеглили са си парите и още хора, които днес се крият, че са собственици на вестниците "24 часа" и "Труд". Също и Недялко Недялков от ПИК, който уж усещал всичко и го направил по интуиция. Има и други, но искам да кажа, че всичко беше организирано. Изкуствено беше създадена паника, а служители на определени фирми са били строявани да създават паника пред клонове на банката с искане да си изтеглят между петдесет и сто лева! По-голямата част от тях са били служители на известен холдинг в София…", казва още Василев.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Сотир Цацаров срещу Цветан Василев