Правните експерти в страната обаче били категорични, че това не може нито да помогне, нито да отложи екстрадирането му в България, предаде БНР.

Проф. Милан Шкулич от Юридическия факултет в Белград твърди пред „Блиц", че дори Василев да е поискал сръбско гражданство, това няма да попречи на екстрадирането му в България.

Сръбски гражданин не може да бъде екстрадиран, но това не се отнася за тези лица, които са в процес на получаване на гражданство, а при разглеждане на решението съдът взема предвид гражданството, което лицето има в момента, твърди Шкулич.

Засега Василев пребивава в луксозен белградски хотел и всяка сутрин се подписва в полицията, както му е наредил съдът.

"Има доста неща, които показват, че има вероятност да се направи политически чадър над Василев". Това коментира пред Нова тв сръбският журналист Николай Василковски. Той допълни, че за двама от икономическите съветници на президента се спекулира, че са в неговото обкръжение.

"Той е част от една огромна игра. Неслучайно именно неговият адвокат ни насочи към Сърбия. Подозирам, че все пак е искал да каже нещо, искал е да го намерим там. Смятам, че това е част от една предизборна игра - това, което той каже там, по някакъв начин да се отрази тук",
коментира Василковски.

Съветниците на сръбския президент Николич, за които има предположения, че са поставили под своя защита българския банкер, отказват коментари.

Преди дни българската прокуратура изпрати на сръбските власти молбата за екстрадиция на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

По-рано днес управителят на БНБ Иван Искров отговори на обида от Василев от преди дни, който го нарече "марионетка".

"Не искам да коментирам обвиняеми лица. В случая по-добре г-н Василев да каже какво е  правил с парите на вложителите и как евентуално ще ги връща."

Той подчерта, че никога не е бил нечия марионетка и че всичките му действия са публични и подчинени на закона. Искров каза, че ако се покажат факти и действия, които издават дори и намек за марионетност, то той тогава ще коментира.

Той отново обясни, че КТБ не може да бъде отворена без политическо решение на правителството и парламента.

Междувременно учредители на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България поискаха в отворено писмо държавата да блокира всички активи, които пряко или косвено са купени с кредити от КТБ. Организацията е учредена на 19 август в София от клиенти на КТБ.

В писмото се настоява и за отговор на въпроса за твърденията за липса на 3.5 милиарда лева от КТБ, за които отговорност носел мажоритарният собственик Цветан Василев. Ако такива липси има, обществото трябва да знае на кого са раздадени тези пари, смятат от Комитета.

Учредителите на Комитета искат управителят на БНБ Иван Искров да каже истината за банката, както и "да спре да заплашва със съд Вежди Рашидов или който и да е потърпевш от казуса КТБ".