Сръбският вестник "Блиц" съобщи, че в икономическите кръгове на Сърбия се спекулира, че "най-богатият българин" Цветан Василев има близки контакти с двама президентски съветници - Павле Башич и Предраг Милкич. Връзките им започнали, след като банкерът купил фабриката си за стъкло в Парачин, която е най-голямата на Балканите.

Вестникът разказва още как вчера Василев се явил за първи път в полицейското управление в Стария град на Белград, където трябва да се подписва всеки ден, а след това се е върнал в хотела си "Square nine", придружаван от адвоката си.

Самият Василев заяви пред журналисти, че не смята да се върне доброволно в България и иска да измине цялата процедура за екстрадицията му. Това може да отнеме месеци. Той не отхвърли възможността да поиска политическо убежище в Сърбия.

Днес, 20 минути преди определения краен срок за явяване в полицейското управление, Василев се появи, без да отговаря на журналистически въпроси, съобщи БНР. Издирваният от Интерпол бизнесмен се задържа само пет минути вътре, благодари на медиите, влезе бързо в чакащия го джип и се отправи към хотела, който е дал като постоянен адрес, докато тече процедурата по екстрадиция.

Именно този по-свободен режим за хора в подобна ситуация в Сърбия според печатните издания в западната ни съседка е смущаващ.

Сотир Цацаров: Съдът може да откаже екстрадиция

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че молбата за екстрадиция на банкера е подписана вчера и се очаква до края на деня да бъде предявена до компетентните сръбски власти.

Той подчерта, че от българска страна е действано по най-бързия начин. Но  уточни, че процедурата в Сърбия е по-различна от нашата и съдът може да откаже екстрадиция, освен това има и санкция на министъра на правосъдието като орган на изпълнителната власт.

Цацаров допълни, че Василев може да обжалва, но по българския закон.

Главният прокурор заяви още, че няма да коментира искането на Реформаторския блок да подаде оставка заради случая с КТБ. По думите му в предизборно време всеки се упражнява на гърба на правосъдието и прокуратурата. И добави, че юридически няма как случаят да се поеме от специализираната прокуратура, както искат от дясната формация.

Истината за КТБ няма да бъде скрита, ще я оповестим обаче в съда, а не на пресконференции на прокуратурата”, подчерта Цацаров.

И допълни, че в случая с КТБ не става дума за нормално банкиране и че държавата е отговорна, защото е отгледала тази банка.

Главният прокурор определи като спекулация и коментарите на партии за "надскачането на закона за гарантиране влоговете на гражданите". Той потвърди, че е казал точно тези думи, но уточни, че не е имал предвид нарушаването на закона.

"Опитах се да кажа нещо друго: има два сюжета - единият е банка, която поради лоши практики и икономически проблеми, стига до фалит, при което следва нормалната логика - гарантиране на влоговете чрез надзорните правомощия на БНБ. Вторият сюжет, който е по-близък до КТБ, е - банка, която години наред е била грижливо държана под "похлупак", създаден от държавата, и е бил удобен на всички. В крайна сметка не можем да приложим "аршина" за фалита и да кажем на тези хора - това е положението - банката фалира", коментира още Сотир Цацаров