В Анкетната комисия към Народното събрание, ангажирана със "случая КТБ АД", от името на "Бромак" ЕООД, беше внесен сигнал, заедно с преписи от приложени множество документи по подробен опис, съобщи БГНЕС.

Предоставените документи представляват молби и сигнали на "Бромак" ЕООД в качеството му на мажоритарен собственик на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) до институции и ведомства, имащи законови правомощия по случая "КТБ".

Това се казва в съобщение на Адвокатско дружество Менко Менков до председателя на анкетната комисия Десислава Атанасова.

От там заявяват още, че приложените сигнали, молби и материали от медиите се отнасят за действия и бездействия на адресатите им, съответно институции и ведомства в България, относно "случая КТБ".

Тези институции и ведомства имат законови правомощия да упражняват надзорни функции по отношение на дейността на банковата система и спазването на законите в България (БНБ, Министерски съвет, Министри, Прокуратура, Комисия за установяване и предотвратяване конфликт на интереси и други).

"Със сигнала е потвърдена готовността и волята на едноличния собственик на капитала на "Бромак" ЕООД – господин Цветан Василев, да бъде изслушан от ръководената от Вас Комисия", се казва още в съобщението на адвокатското дружество.

Когато исках да се върна, тях ги нямаше

"Аз когато исках да се върна, тях ги нямаше”, коментира Василев.

По-рано се разрази задочен спор между Бойко Борисов и Цветан Василев. Премиерът призна, че се е срещал с банкера и го призова да се прибере в България.

Обещанието на Борисов на границата да бъде осигурена охрана за Цветан Василев бързо стигна до Сърбия, коментира Нова телевизия.

Въпреки уверенията, че ще получи необходимата защита, банкерът, който неведнъж е казвал, че се страхува за живота си, категорично отказва да се върне в България.