В официално съобщение от Върховна касационна прокуратурата обявиха, че днес, в 07.26 часа, в отдел „Международен“ е получен факс от МВР, с който са  уведомени за следното:

"Обявеният за международно издирване с цел арест и екстрадиция български гражданин Цветан Радоев Василев е бил задържан на 16.09.2014 г. в 09.00 ч. (местно време) от сръбските съдебни власти. В 12.00 ч. Василев е бил изправен пред сръбския съд, като след изслушването му е наложена забрана да напуска настоящия си адрес. Паспортът му е бил иззет и същият е задължен да се явява пред сръбските власти всеки работен ден от 09.00 до 15.00 ч.".

Съдът е разпоредил Цветан Василев да бъде постоянно на разположение на посочения от него адрес и всеки ден да ходи в поделение на вътрешното министерство, където да се разписва. Това по принцип е мярка "подписка", но коментарите са, че е нещо като домашен арест, тъй като той няма право да излиза по друг повод, освен за да отиде до определеното най-близко управление на полицията, предаде БНТ.

Прокуратурата вече подготвя искането за екстрадиция на Цветан Василев, предаде БНР. Държавното обвинение разполага с 18-дневен срок, за да изпрати необходимите документи, но според източници на радиото, те ще бъдат изпратени по дипломатическа поща до сръбските власти до два дни.

По-рано говорител на съда в Белград неофициално заяви, че Цветан Василев вчера вечерта е разпитан от съдия следовател. От съда са заявили, че няма официален срок за завършване на казуса, но при всички положения той е спешен.

Наблюдаващият прокурор по делото за КТБ Иван Гешев заяви, че процедурата може да отнеме от 18 до 40 дни.

Печатните издания в Сърбия отделят сериозно внимание на случая предаването на Цветан Василев. Многотиражното издание "Блиц", позовавайки се на свой източник, съобщава, че банкерът е щял да бъде арестуван до часове. Сръбската полиция го е следила и е знаела, че той е сменил няколко хотела, а последната му среща е била в ресторант в сръбската столица, след която той е решил да се предаде на властите.

В белградските издания пише, че Цветан Василев се е криел в района на Парачин и Кралево и се е страхувал за съдбата си, предаде БНР.

Медиите са категорични, че Цветан Василев е предизвикал най-голямата банкова криза в България за последните 15 години.

Междувременно един от адвокатите на банкера - Константин Симеонов, заяви пред Нова телевизия, че имало нови сигнали за поръчка той да бъде ликвидиран.

"Има такива заплахи от самото начало, но има и данни за по-пресни действия от страна на някои хора, засега, доколкото знам, става дума за обещание за плащане, за поръчка”, каза лаконично защитникът на Василев и отказа повече подробности.

Уточни само, че засега не са подавали жалба в прокуратурата, както за първите заплахи. В отговор на въпрос дали отново те са свързани с отношенията между банкера и Делян Пеевски, Симеонов отговори: "най-вероятно".

Обвинението, че е източил 206 милиона лева е абсурдно. Има данни за липса на някакви средства от касата на КТБ, но не знам какво общо има това с Цветан Василев”, каза още адвокатът.

Вчера БНБ удължи срока на специалния надзор на КТБ с още два месеца - до 20 ноември.

Софийски градски съд пък остави без уважение искането на прокуратурата за отстраняването от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Той е началник на управление "Банков надзор" и е разследван за престъпление по служба.