Това обяви днес пресцентърът на прокуратурата "по повод на множество журналистически запитвания".

В официалното съобщение се припомня, че първо Цветан Радоев Василев беше обявен за международно издирване на 28 юли със съдействието на Евроджъст, след подадени данни, че пребивава в Австрия. На следващия ден е получено копие от Европейска заповед за арест на банкера.

В същото време от МВР са потвърдили, че Василев е обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система и Интерпол, но от СИРЕНЕ - Австрия са отговорили, че според справките, извършени в националната база данни, той не е известен на австрийските власти.

На 13 август заместник на главния прокурор е изпратил за изпълнение до МВР предложението на наблюдаващия прокурор Иван Гешев за обявяване на Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед следваща екстрадиция за България от територията на всички държави - членки на Интерпол - общо 188.

По-късно днес на сайта на Интерпол бяха качени информация и снимка на банкера. В "червената" бюлетина за издирването му е записано, че той е роден на 12 август 1959 година в Габрово и се търси за длъжностно присвояване в особено големи размери, което представлява тежък случай.

Междувременно, на 22 агуст, Софийски градски съд е уважил искане на прокуратурата и е наложил запор и възбрана на имуществото на Цветан Василев, бившия шеф на "Банков надзор" в БНБ Цветан Гунев, отстранените изпълнителни директори на КТБ Орлин Русев и  Александър Панталеев и бившият шеф "Кредитиране" Георги Зяпков, на главния касиер Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева.

Не се съобщава обаче на каква стойност е запорираното имущество на Василев и останалите.

Макар да е в неизвестност, банкерът, обвинен, че е източил 206 млн. лева от КТБ, пише в своя блог и вчера дори обяви, че работи усилено с Оманския фонд, така че скоро можело да се очаква решение за КТБ.

В същото време наблюдаващият прокурор по делото "КТБ" обяви пред в. "Труд", че Василев доказано е изкупувал "предприятия и цели икономически отрасли" с пари на вложителите в банката си.

"Аз имам опит като оперативен работник, следовател и прокурор, виждал съм много, но съм ужасен от мащабите на това, което се е случвало в банката. Реалната власт в нея е осъществявал Цветан Василев, въпреки че е председател на надзорния съвет и не би трябвало да има функции по управлението. Имаме доказателства, че той е ръководил цялата банка - от управителния съвет до последния служител. Използвал е банката както гражданинът - портфейла си. Трябват му пари за нещо - взема си", заяви Иван Гешев.

АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?