В писмено изявление до медиите той изявява готовност да се яви на разпит в прокуратурата, когато бъде призован и обявява, че ще работи "за да възтържествува справедливостта", съобщи ClubZ.

Василев добави, че изясняването на истината до голяма степен е и в негов личен интерес.

"По повод многобройните спекулации за „укриването" ми в чужбина, лансирани в публичното пространство, искам да подчертая, че единствената причина за пребиваването ми извън страната е осигуряване на моята лична сигурност, която позволява да се концентрирам изцяло върху възможностите за оздравяване и стабилизиране на КТБ",
пише в изявлението на Василев до медиите.

Той е убеден, че това е изцяло в интерес на клиентите на КТБ АД, на служителите на банката, както и на държавата като цяло.

"Не бих могъл пълноценно и ефективно да работя в полза на преодоляване на кризата в КТБ в България, тъй като определени кръгове, желаещи да възпрепятстват моите инициативи на всяка цена, биха имали непосредствена възможност да го направят", добавя Василев.

Банкерът съжалява, че заради атаката срещу него и КТБ пострадали трима добросъвестни служители на банката, техните колеги, които ежедневно са тормозени и унижавани, а също и хилядите вложители и клиенти, които нямат достъп до средствата.

Той е убеден, че нелепата ситуация, предизвикана от "нечистоплътни лични интереси", ще намери благоприятно решение.

Василев се зарича да се бори докрай за възстановяването на КТБ.
Банката бе поставена под особен надзор на 20 юни.

"Моите адвокати ще предприемат всички действия срещу лицата, които смятат, че могат безнаказано да петнят името ми, за да понесат предвидената в закона отговорност за извършеното от тях набедяване", заканва се Василев.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев призова да се отворят "досиетата КТБ", да има пълен преглед на активите. Той поиска и да се включат международни одитори.

Бизнес и синдикати настояват за надзорен комитет от БНБ за групата на КТБ, който да е независим от квесторите.