Цветан Цветанов и Юрген Хайке, председател на комисията за контрол на специалните служби в Баварския Ландтаг, представители на правосъдното министерство на федералната провинция обсъдиха проблема с тероризма.

Предстои конференция, на която българската и баварската прокуратура, депутати от Ландтага ще обсъждат темите за противодействието и борбата с тероризма, съобщи Цветанов. През първата половина на 2018 г., когато е ротационното българско председателство на Съвета на ЕС, ще има и съвместни срещи между двете комисии за контрол на службите, за да бъде обменен опит и да се предприемат законодателни промени, ако е необходимо.

Убедени сме, че след тези съвместни срещи, ще могат да се предложат възможни законодателни промени, говорихме за изменящата се среда на сигурност, за предстоящото европредседателство на България с акцент Западните Балкани, коментира Цветан Цветанов.

На свой ред Юрген Хайке подчерта, че очакванията от предстоящата съвместна прокурорска среща е да бъдат набелязани общите теми и проблеми. Борбата с тероризма е една от основните задачи през следващите години, единственият начин да се гарантира на гражданите ефективно противодействие, е общата работа в Европа, посочи гостът. От правосъдното министерство на Бавария подчертаха способността на България да генерира сигурност на външната граница на ЕС.