"Интересно би било и дали предизборната обиколка на Орешарски, заедно с вицепрезидента Папазов, няма да започне с „белия автобус“, написа във Фейсбук шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Именно с бял автобус вечерта на 23 юли 2013 година полицията опита да изведе депутати от блокирания от протестиращи граждани срещу кабинета "Орешарски" парламент. Стигна се до сблъсъци, тъй като недоволните от назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, преградиха пътя на рейса.

"Очевидно БСП ще играят с няколко кандидати и на тези избори. Явно са достатъчно объркани и сериозно притеснени от поредната загуба, която ще претърпят, след като стигнаха до там да пуснат втори дубъл на „Експеримента Орешарски“, коментира още Цветанов в социалната мрежа.

И допълни:

"Но това е нормално за БСП – те винаги са си правили тънки сметки и са се надявали на къса памет на българските избиратели. Уверен съм обаче, че хората не са забравили какви огромни щети във всички сфери на обществения живот бяха нанесени на страната ни за година и половина от „Експеримента Орешарски“, посочен лично от Сергей Станишев".

И депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че такова решение на БСП е нелепо, защото изглежда доста смешен сценарий "да изправиш парашутиста Радев срещу експеримента Орешарски". Смятам, че това е политическа шега, отбеляза тя.
По думите й разграничаването на Сергей Станишев и Корнелия Нинова от Орешарски сега е поредната им лъжа.

По-рано бившият премиер и лидер на ПЕС изрази изненада от номинацията на Орешарски и от това, че свързват името му с нея. Подкрепям ген. Румен Радев, декларира Станишев.

В същото време председателят на БСП заяви по повод Орешарски, че всеки има право да бъде кандидат за президент или друг пост, но определи разграничаването му от БСП като „непоследователност“.

"Всички издигнати кандидати за президент, независимо дали са подкрепени от партия или от инициативен комитет, не предлагат алтернатива на статуквото, а – ново от същото. Само претендентът на БСП ген. Румен Радев е надежда за промяна. Наш основен опонент си остава евентуалният кандидат на ГЕРБ“, добави Нинова.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски пък определи като грешка кандидатирането на Орешарски:

"Аз бих казал, че г-н Орешарски направи добре като се отдаде на академичната си кариера и трябва да продължи с нея. Това, което прави, е голяма грешка и за него персонално. Вижте, има твърде много хипотези. Аз не съм политолог, социолог или анализатор, но струва ми се идеята е да се размие пейзажът", каза Зеленогорски.

Другият съпредседател на ПГ на формацията и лидер на ДСБ Радан Кънев добави:

"Не знам дали трябва да обръщаме особено внимание на г-н Орешарски. Честно казано, този интерес за мен е нездрав. Ако си позволя една лична забележка по темата, резервната кобила на ГЕРБ не ме интересува, чакам истинската".

Орешарски е кандидатът на #КОЙ, издигнат e от кръга "Пеевски", каза по-рано лидерът на "Движение" 21 Татяна Дончева, която също се кандидатира за президент.

Бившият зам.-финансов министър, сега депутат - Георги Кадиев, пък написа във Фейсбук:

"Слушам Орешарски как щял да е независим президент и да обединява нацията, не да разединява. И си спомням една негова реплика към мен някъде през 2007 по повод един законопроект, която в крайна сметка прокара разделителната линия между нас: "Жоро, който е тръгнал срещу олигарсите, добро не е видял!" Честит кандидат за президент. Поредният шамар върху физиономията на България".

Тази сутрин Пламен Орешарски призна, че втори път няма да направи грешката да бъде зависим. Този път никоя партия не стояла зад него, подкрепяли го млади бизнесмени.