„Това, че някой влиза в парламента, за да прави скандали и да провокира напрежение, това единствено може да уронва престижа на институцията Народно събрание“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на групата.

„Говорите за суджука, което не е проблем на БСП, но ГЕРБ взе ясното решение и се разграничи от подобно поведение и оставихме компетентните органи да се произнесат“, заяви той.

„Знаем, че ви боли, че загубихте изборите и още не можете да излезете от този стрес. Това ще ви държи през всички тези 4 години на сегашното управление. Имаме кабинет „Борисов 1“, 2 и 3, смятам, че може да има и 4. Българските граждани са тези, които дават оценка за политиката и поведението на всяка една партия“, каза още Цветан Цветанов.

Цветанов отговори на декларацията прочетена от депутата от "БСП за България" Стоян Мирчев.

В нея Мирчев обвини правителството на Бойко Борисов за случаите на насилие по морето, побоите над журналиста Иво Никодимов, както и над нотариус Валентина Механджийска и дъщеря й. "Връщате ни в бруталните мутренски времена на 90-те години", каза още той.

Мирчев не пропусна да спомене и темата за вече бившия депутат Живко Мартинов и суджуците. "Не се вслушвате в нито едно наше предложение и този мандат ще бъде още по-кратък от предишния ви", обяви червеният депутат.

"БСП се опитват само да провокират и да създават скандали, вместо да се концентрираме и да работим. От ГЕРБ винаги сме можели да се разберем и да постигнем консенсус. Вашето поведение е опит да се замажете проблемите във вашата партия", посочи Цветанов.

Вие говорите за суджука, но вие нямате ясна позиция и търсите само конфронтация. Няма народен представител от ГЕРБ, на който да му е поискан имунитета и той да не си го е дал, обясни Цветанов.

"Няма народен представител от ГЕРБ, който да е разговарял със затворници и да е уреждал купуване на гласове. Знаем, че ви боли, че загубихте изборите. Разбираме болката ви, но трябва да намерите повече смелост, за да има повече позитивност в този парламент.
Трябва да намалим напрежението, но това няма как да стане с такива декларации. В цяла Европа подкрепят нашите политики. Трябва да отдадем заслуженото на премиера на Бойко Борисов, както го направиха всички европейски лидери", призова Цветанов.

По-рано днес народните представители прекратиха правомощията на добричкия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, разследван по Суджукгейт. На него ще  му бъде повдигнато обвинение заради упражняван натиск от името на премиера Борисов над търговец, който бил принуден да даде 4 тона суджук. Срещу Мартинов има данни и за още престъпления.