България е част от НАТО и ЕС и има своето стратегическо партньорство със САЩ”, страната ни е част от евроатлантическия пакт и ще се съобрази с него, каза пред bTV председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията.

„Борбата срещу тероризма дава нови насоки за взаимни политически компромиси между великите сили, за да се предотврати този източник на бежанска вълна”, каза той и добави, че ние имаме своя национален суверенитет и ако се стигне до участието на България в тази борба, то това ще бъде дискутирано.

Според него България трябва да се концентрира върху охраната на сигурността в страната, да обмена на информация с всички наши партньорски служби и съседи.

„Живеем във време, в което трябва да има безпрецедентно партньорство между службите”, каза още Цветанов.

Относно докладите, които бяха прочетени на заседание на парламентарната комисията по вътрешен ред и сигурност в четвъртък, той заяви, че в тях се вижда, че има един комплексен подход - абсолютно всички служби са докладвали по своите ресори за това, което е предприето.

„Смятам, че има една добра координация, която е създадена”, допълни Цветанов. Според него от планираните мероприятия и положените усилия може да се каже, че са направени необходимите мерки, които са важни да бъдат предприети в тези рискови моменти за държавата и за Европа като цяло.

„В момента МВР има планиран бюджет за 2016 г. 1,127 млрд. лв., а всички останали специални служби имат бюджети, които към настоящия момент се предполага, че могат да бъдат достатъчни, за да функционират нормално.

Ние сме предвидими между първо и второ четене да се направят предложения, с които малко да бъдат завишени бюджетите на ДАНС", посочи той и допълни, че е изключително важно да се знае, че в последните 6 месеца имаме прието законодателство в сектор „Сигурност”, което касае както НСО, така и бившата НРС.