Председателят на ПГ на ГЕРБ излезе с декларация в началото на третата парламентарна сесия, която съвпада с официалното откриване на българското Европредседателство.

"Да си дадем ясна сметка, че нямаме право да пропиляваме шанса си да бъде чут гласът на България. Трябва да работим отговорно, да работим ползотворно и да се водим единствено от националния интерес на страната. Нека да работим всеотдайно за националните интереси на България и за постигане на добри и бързи резултати. Вярвам, че новата година ще е много динамична и ползотворна за работата на българския парламент“, призова Цветанов.

По думите му, 11 години след приемането ни в ЕС, предстои да покажем политическа култура и лоялност към европейските ценности. Според него, докато следващите 6 месеца България е председател на Съвета на ЕС, добрите европейски новини и политически послания към цяла Европа ще тръгват от София.

„Това прави работата ни като народни представители несъизмеримо по-отговорна, защото знаем, че народът на България не иска да бъдем фон в хор на европейските гласове. Желаем гласът ни да се чува все по-силно и все повече хора да се вслушват в него“, изтъкна той, като уточни, че основните събития на парламентарното измерение на Председателството са 6, като за 3 от тях се очаква в страната ни да дойдат близо 300 делегати и гости.

Цветанов декларира, че през новия политически сезон ГЕРБ ще предприеме законодателни инициативи за укрепване на обществения ред и сигурността, в сферата на образованието и труда, здравеопазването и нов достъпен модел за здравни грижи.

Това се случи на фона на отхвърленото предложение на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов за сигурността на гражданите. „За“ него гласуваха 100 народни представители, „против“ – 69, а „въздържал се“ – 38.

„Да погледнем на Европредседателството не като фон за ляв или десен популизъм, а като повод за сближаване, не за противопоставяне. Да загърбим вродения си нихилизъм, агресивно отрицание, солисти търсят в операта - българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър“, заяви пък председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ).