Досега те бяха спрени заради депутатската защита на зам.-председателя на ГЕРБ.

Едно от делата е това за престъпления срещу правосъдието, по-популярно като делото за шестте "Не-та", които Цветанов е написал под няколкото искания за подслушване на бившия шеф на великотърновските антимафиоти Орлин Тодоров, предаде БНР.

Исканията са били разрешени от съда, а Цветанов не е имал право на преценка дали да ги разреши или не. Затова съдия Тони Гетов от Софийския градски съд осъди на 4 години затвор ексминистъра на първа инстанция, въпреки че прокуратурата поиска условна присъда.

Делото вече е в Софийския апелативен съд по жалба на зам.-председателя на ГЕРБ и след "размразяването" му трябва да започне на втора инстанция на 21 януари.

Пет дни по-късно, на 26 януари, ще е рестартът на другия процес срещу Цветанов - за присвояване на 50 хиляди лева, отново в полза на Тодоров. По този процес Софийският градски съд го оправда, а прокуратурата протестира присъдата.

Третото спряно дело срещу Цветанов, който от вчера е член на парламентарната комисия за контрол на СРС, е заради т. нар. мобилно подслушване в МВР. Той е съподсъдим заедно с трима бивши директори на СДОТО. Делото е все още на първа инстанция. От съда уточниха, че то все още е спряно, защото не е постъпил документ от парламента за доброволния отказ на Цветанов от имунитета му.